Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 19-9-2018

Innovatiecircus

Een paar weken geleden verscheen een somber rapport van het Innovatieplatform. U weet wel: de club die de Nederlandse voedingsindustrie wel even op de kaart zou zetten. Bouw op talent! heet het ding. Met veelzeggend uitroepteken.

Volgens het rapport verslechtert de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven en glijdt de vaderlandse economie af tot een niveau dat in het Open Luchtmuseum niet zou misstaan. De BV Nederland, aldus Bouw Op Talent Uitroepteken, wordt een klompendanseconomie.

De overheidsgelden die de afgelopen jaren de innovatie moesten stimuleren hebben dus geen effect gehad, zou je zeggen. Wel - dat klopt niet. Het is veel erger. Het innovatiecircus, inclusief het Innovatieplatform, heeft niet alleen gefaald, maar heeft de haperingen in de Nederlandse economie ook mede veroorzaakt.

Kenmerkend voor het Innovatieplatform is bijvoorbeeld dat de notulen van sommige vergaderingen al waren uitgetikt voordat de betrokkenen samenkwamen. Als de vergaderingen waren besloten ging het koffertje van een dienstdoende ambtenaar open, en tadaa: daar kwamen de notulen al tevoorschijn. Of de dames en heren experts ze alvast wilden ondertekenen. 'Hebben we dat gehad.'

Deze werkwijze bewijst wat het Innovatieplatform eigenlijk was. Een geldverslindende poppenkast. Een circus. Een show.

Als het daarbij bleef, wel, dan bleef de schade beperkt tot enkele overdreven riante salarisstroken. Maar organisaties als het Innovatieplatform doen meer dan geld opmaken. Ze hebben invloed. Ze sturen. We laten ze voor ons beslissen dat er miljoenen moeten naar 'genomics' en 'nanotechnologie'. We geven dit soort clubs ons vertrouwen, en gaan er van uit dat ze worden bemand door onafhankelijke denkers die nieuwe wegen verkennen. Maar in plaats daarvan hebben we te maken met een kudde elkaar nakakelende innovatieparasieten, die ons het moeras insturen.

Als we de moeite namen om zelf na te denken, dan zouden we ons realiseren dat onze voedingssector het vuur aan de schenen gelegd krijgt door fabrikanten uit landen als Brazilie, die daarvan niet de technologische hoogstandjes nodig hebben waarvoor onze innovatiegoeroes ons willen laten dokken. En zonder Innovatieplatform.

Persoonlijk hoop ik vurig dat Den Haag ernst maakt met het voorstel om 400 miljoen te bezuinigen op het innovatiecircus, dat hoge ambtenaren hebben voorgesteld en waarover onderzoeksinstituten en zelfbenoemde experts op dit moment moord en brand schreeuwen. Ik bid dat de politiek niet naar ze luistert. Want heus: voor onze economie zijn die bezuinigingen misschien wel een zegen.

Voedingsmiddelen Industrie, april 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.