|
Opgepoetst | 9-3-2020 Harry Wichers | Voedingsindustrie, red ons!
Kan de voedingsindustrie ons helpen om gezonder te eten? Jazeker, zegt de Wageningse voedingswetenschapper prof. Harry Wichers, die zelf werkt aan functional foods die het immuunsysteem verbeteren. 'Ik ben een believer.'
Wat kan de voedingsindustrie nog aan gezondheidswaarde toevoegen aan eenvoudige producten als fruit, olijfolie en volkorenbrood? 'De industrie kan de spruitjeslucht wegnemen die rond gezonde levensmiddelen hangt. Appels, broccoli, spruitjes zelf, het zijn impopulaire producten in de segmenten in de samenleving waar slechte voeding een groot probleem is.
Het moet mogelijk zijn om aantrekkelijke producten te maken die toch gezond zijn. Als het gaat om ongezonde producten op basis van alcohol of suiker, lukt het de industrie prima om populaire levensmiddelen te maken. Dus waarom zou het niet kunnen met gezonde producten?'
Kunnen is 1, doen is 2.
Het is me trouwens een raadsel waarom hier in Wageningen het onderzoeksinstituut A&F, de organisatie waarin dergelijke functional foods werden ontwikkeld, is opgeheven.' [Link]
Gaan die nieuwe gezonde producten ons ook echt gezonder maken?
Om Hans Wiegel te citeren: de mensen in het land blijven in verwarring achter.'
Zo gaat het vaak wel.
Ik ben een believer, ja. Ik denk dat het tot op zekere hoogte een kwestie is van domweg volhouden.'
Weekblad voor Wageningen UR, 2 maart 2006.
|