Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 9-3-2020

Harry Wichers | Voedingsindustrie, red ons!

Kan de voedingsindustrie ons helpen om gezonder te eten? Jazeker, zegt de Wageningse voedingswetenschapper prof. Harry Wichers, die zelf werkt aan functional foods die het immuunsysteem verbeteren. 'Ik ben een believer.'

Wat kan de voedingsindustrie nog aan gezondheidswaarde toevoegen aan eenvoudige producten als fruit, olijfolie en volkorenbrood?
'De industrie kan de spruitjeslucht wegnemen die rond gezonde levensmiddelen hangt. Appels, broccoli, spruitjes zelf, het zijn impopulaire producten in de segmenten in de samenleving waar slechte voeding een groot probleem is.

Het moet mogelijk zijn om aantrekkelijke producten te maken die toch gezond zijn. Als het gaat om ongezonde producten op basis van alcohol of suiker, lukt het de industrie prima om populaire levensmiddelen te maken. Dus waarom zou het niet kunnen met gezonde producten?'

Kunnen is 1, doen is 2.
'Ik merk interesse, en niet alleen bij de grote concerns. Ook kleine bedrijven ruiken kansen. De industrie staat bovendien onder druk om met gezondere producten te komen. De overheid oefent pressie uit, en misschien komen daar de verzekeraars nog bij. In de toekomst zie ik die druk alleen nog maar toenemen. Het antwoord is dus 'ja'.

Het is me trouwens een raadsel waarom hier in Wageningen het onderzoeksinstituut A&F, de organisatie waarin dergelijke functional foods werden ontwikkeld, is opgeheven.' [Link]

Gaan die nieuwe gezonde producten ons ook echt gezonder maken?
'Daar snijd je wat aan. Er is een probleem rond gezonde voeding. Het gebeurt maar al te vaak dat een epidemioloog meldt dat stofje A iets positiefs doet, en dat er daarna een circus ontstaat. Voor je er erg in hebt komen er producten op de markt met extra stofje A, maar daarna verschijnt er een studie die zegt dat stofje A helemaal niets doet.

Om Hans Wiegel te citeren: de mensen in het land blijven in verwarring achter.'

Zo gaat het vaak wel.
'Het is een cyclus. Maar je kunt hem doorbreken, als je een lange adem hebt. Er zijn toch ook producten die werken? Cholesterolverlagende margarines werken. Er zijn aanwijzingen dat probiotica positieve effecten hebben, en ikzelf vind (kuch) dat er verdraaid interessante dingen gebeuren op het gebied van immuunmodelurende levensmiddelen. [Link]

Ik ben een believer, ja. Ik denk dat het tot op zekere hoogte een kwestie is van domweg volhouden.'

Weekblad voor Wageningen UR, 2 maart 2006.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.