Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 13-9-2018

Idioten

Je zou met goed recht kunnen beweren dat de man, op wiens ideeen het Kellogg's-concern is gebaseerd, een idioot was. Want John Harvey Kellogg had natuurlijk rare ideeen. Hij was voorstander van het anaal inbrengen van yoghurt en gebruikte in zijn kuuroord stroomschokken om onnatuurlijke seksuele verlangens de kop in te drukken. Da's raar, ja toch? Maar hij bedoelde het goed.

Diezelfde Kellogg bedacht voedingsmiddelen als cornflakes en pindakaas. Achteraf waren het ijzersterke innovaties, die nu niet meer zijn weg te denken uit de winkels. Legio ondernemers zouden er wat voor geven om zo'n innovatie op hun naam te hebben staan.

Veel, heel veel succesvolle innovaties zijn het werk van monomane en excentrieke mannen als Kellogg. Dat het aantal innovaties overal, en niet alleen in de voedingssector, hard terugloopt, heeft alles te maken met het uitsterven van Kelloggs slag idiote maar ongelooflijk creatieve mensen. Er is geen plaats meer voor ze in de gestroomlijnde onderzoeksinstituten en universiteiten, waar de neuzen allemaal dezelfde kant op staan, waar een afstudeeronderzoekje van een student nog een ton kost en waaruit nooit, maar dan ook helemaal nooit een adembenemend idee komt waar je ook nog iets aan hebt.

Volgens berekeningen van Jonathan Huebner, een natuurkundige van het Pentagon, neemt sinds 1873 onze technologische vitaliteit af. Per hoofd van de bevolking is het aantal innovaties nu ongeveer net zo hoog als in 1600, blijkt uit zijn analyses. Als er niet snel iets verandert, is volgens Huebner het tempo van onze technologische vernieuwing in 2024 afgezakt tot dat van de Middeleeuwen.

Bernard Wientjes, de voorzitter van VNO-NCW, riep Den Haag onlangs op om te blijven investeren in innovatie. Bedrijven, overheid en kennisinstituten moeten de handen ineen slaan, aldus Wientjes. Het is een geluid dat je overal hoort.

Als Huebners berekeningen kloppen, dan is dat wellicht een heilloze weg. Sinds 1873 zijn overheden steeds meer gaan investeren in universiteiten, kennisinstituten en - sinds kort - draken van samenwerkingsverbanden en projecten. Ze verslinden geld, maar maken ons geen steek wijzer. We hebben ze niet nodig om onze economie weer sterk en vitaal te maken. Daarvoor hebben we idioten als John Harvey Kellogg nodig.

Voedingsmiddelen Industrie, december 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.