Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 4-9-2018

Verrotte huftertjes

Een microbioloog zal het heus wel hebben gezegd. "We moeten gewoon tegen de consument zeggen dat hij in de keuken hygienisch te werk moet gaan. Als een kip wordt geslacht, dan komen die verrotte bacterien uit de darmen in aanraking met vlees. Daar doe je niks aan."

En toen was er ongetwijfeld een manager, die de onverlaat verwijtend heeft aangekeken. "Dus wij moeten gaan vertellen dat vlees zonder salmonella en campylobacter niet mogelijk is", zal hij hebben gezegd. "Dat we te dom zijn om microbenvrij vlees te maken."

En toen zat er een microbioloog in de WW. Want in de onderzoeksinstellingen van tegenwoordig, daar is alleen nog plaats voor frisse kerels en meiden. Voor klantgerichte probleemoplossers, die de flexibele schouders eronder zetten en met alle neuzen in dezelfde richting kijken. Onderzoekers die de woorden 'kan niet' nooit zullen uitspreken.

Het bedrijfsleven en de overheid gaan een hoge prijs betalen voor het bewind van de managers in de wetenschap. Een artikel dat de afgelopen in de vakbladen voor de voedingsindustrie heeft gestaan nam een voorschot op die toekomst. Het vertelde dat het volgens Wageningen UR niet uitmaakt of je vlees ontsmet met desinfecterende componenten of wast met water. Decontaminatie bij de slachtlijn leidt maximaal tot een reductie van het aantal pathogenen met een factor tien. De onderzoekers hadden gehoopt op een - overigens bescheiden - factor honderd. De moraal van het verhaal: De microbiologische verrotte huftertjes op kippenvlees zijn niet kapot te krijgen. Niet in de slachterij.

Leuk om te weten.

Jammer dat Den Haag en Brussel, gevoed door het valse optimisme van de onderzoeksinstellingen, er ondertussen van uitgaan dat de industrie binnen een paar jaar pathogeenvrij vlees produceert. Jammer dat er straks fatsoenlijke bedrijven in de problemen gaan komen omdat ze niet aan onmogelijke eisen kunnen voldoen. En jammer, heel jammer, dat de managers van de onderzoeksinstellingen daar geen centje pijn van zullen ondervinden.

Voedingsmiddelen Industrie, 24 augustus 2006.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.