Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 3-1-2019

Hormoontherapie helpt vrouwen niet aan meer spieren

Het is een bittere pil voor al die duizenden sportieve oudere vrouwen die om hun fysiek op peil te houden vrouwelijke hormonen slikken. De studies die 'bewezen' dat een beetje extra progesteron en oestrogenen na de overgang de hoeveelheid spierweefsel op peil houdt, kloppen niet. Ze zijn bij elkaar gelogen, blijkt uit een fraudezaak in de Verenigde Staten.

De hoofdschuldige in de spraakmakende affaire is de onderzoeker Eric Poehlman. Poehlman bedacht de theorie dat vrouwen na de overgang makkelijker dik worden en spier verliezen omdat ze minder oestrogenen en progesteron aanmaken. De 'bewijzen' voor die theorie fabriceerde de onderzoeker echter door de uitkomsten van zijn studies te veranderen, of gewoon te verzinnen.

Honderdduizenden vrouwen kregen daarom van op advies van hun artsen vrouwelijke hormonen. Tijdens grote studies waarbij pilslikkende vrouwen werden gevolgd bleek echter niets van een positief effect van deze hormonen op de spieren en de vetmassa.

Poehlman verdwijnt misschien voor vijf jaar achter tralies.

Sport & Fitness, september 2005.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.