Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 20-7-2020

HMB versus prednison

Als je ooit een zware ontstekingsremmer als prednison of dexamethason moet gebruiken, denk dan eens aan HMB. Volgens een dierstudie die is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One heft het bodybuildingsupplement de spierafbrekende werking van prednison en dexamethason gedeeltelijk op.

Prednison en dexamethason zijn corticosteroiden, en behoren tot de sterkere ontstekingsremmers die artsen voorschrijven. Ze lijken op het stresshormoon cortisol, en hebben de vervelende bijwerking dat ze de opname van voedingsstoffen door spieren verminderen en bovendien anabole processen in spiercellen saboteren.

Als je de dierstudie in PLoS One mag geloven, kun je daar met HMB dus iets aan doen. Overdreven hoge doseringen heb je daarvoor niet nodig. Als je de doseringen in die studie omrekent naar volwassen mensen, kom je op 2 gram per dag.

Sport & Fitness, december 2014.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.