Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 8-4-2020

Hauke Smidt | Dikmakende darmbacterie

Breng je de bacterien die leven in de darmen van dikke muizen over naar de darmen van slanke muizen, dan worden de dunne muizen dik. Dat schreven Amerikaanse onderzoekers in het decembernummer van Nature. Bepalen bacterien in onze ingewanden of we dik worden?

Dr. Hauke Smidt, verbonden aan het Laboratorium voor Microbiologie van Wageningen Universiteit en het Wageningen Center for Food Sciences (WCFS)

'Die publicatie van Jeffrey Gordon heeft binnen ons vakgebied veel stof doen opwaaien. Gordon is een van de belangrijkste onderzoekers op dit gebied. Hij was trouwens in december nog op de Food Summit van het WCFS.

Gordon toonde aan dat er correlaties zijn tussen micro-organismen in de darm en overgewicht. Hij keek naar twee grote groepen bacterien, de phyla Firmicutes en Bacteroidetes. Hij ontdekte dat dikke mensen meer bacterien van het phylum Firmicutes in hun darmen hebben dan slanke mensen. Waarschijnlijk helpen die bacterien meer bij de fermentatie van voedsel dan de bacterien uit de andere groep.

In de probiotica die je kunt kopen in de winkel vind je vooral bacterien uit de geslachten Lactobacillus en Bifidobacterium. Lactobacillus valt onder Firmicutes, Bifidobacterium niet. Maar nee, daaruit mag je niet afleiden dat producten met Lactobacillus 'dus' overgewicht in de hand werken.

Zojuist zag ik dat Gordon ook een publicatie heeft in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Muizen zonder micro-organismen in hun darmen kunnen nauwelijks dik worden, blijkt uit dat onderzoek.

Het is ongelooflijk dat de invloed van de micro-organismen in de darmen zo ver gaat, maar ik denk dat we deze bevindingen serieus moeten nemen. Toen het onderzoek naar de probiotica begon, was de kritiek niet van de lucht. Terecht, want de eerste studies die de werkzaamheid moesten aantonen waren vaak niet goed.

Sindsdien is de kwaliteit van de onderzoeken echter verbeterd, en liggen er goede studies die de werkzaamheid van probiotica onderbouwen. Er zijn zelfs enkele goede studies die een verband laten zien met aandoeningen die je niet met micro-organismen zou associeren, zoals allergie en autisme. Dan is helemaal niet zo onwaarschijnlijk dat micro-organismen een factor zijn in het ontstaan van overgewicht.'

Resource, 25 januari 2007.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.