Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 5-10-2019

Harvest Plus krijgt voet aan de grond in Wageningen

Afgelopen dinsdag is het programma Harvest Plus officieel van start gegaan. Enkele uren voordat op de belangrijke Amerikaanse universiteiten de persconferenties begonnen, kon prof. Clive West van de sectie Humane voeding tijdens een bijeenkomst in het Biotechnion melden dat een van de belangrijkste bestuurders van het Harvest Plus-rogramma een pied a terre in Wageningen krijgt.

Harvest Plus is een programma van de Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR), een internationale organisatie die landbouwonderzoek doet om de armoede te bestrijden. In het nieuwe programma gaan onderzoekers varieteiten van gewassen als rijst, mais en tarwe ontwikkelen die hogere concentraties voedingsstoffen bevatten waareen de derde wereld een tekort heeft. De nadruk ligt op ijzer, zink en vitamine A.

De Wageningse bijdrage aan het project zit vooral in het onderzoek naar de effectiviteit van de nieuwe gewassen. Er zitten minstens drie aio-projecten in de koker, kon West vertellen.

"De Wageningse inbreng in het project wordt misschien groter", zei de hoogleraar. "De Amerikaanse universiteiten hadden een voorsprong, en dat komt wellicht omdat Bill Gates van Microsoft de helft van het vijftig miljoen dollar kostende project betaalt. Maar het ziet er nu naar uit dat de EU een kleine dertien miljoen gaat bijdragen. Dat is goed voor de kansen voor de Wageningse plantenwetenschappers om alsnog mee te doen."

Omdat verrijkte gewassen sterfte en ziekte terugdringen, verwachten economen dat de investeringen zichzelf terug betalen. Daardoor moet het project over tien jaar uiteindelijk honderd miljoen dollar opleveren.

Weekblad voor Wageningen UR, 16 oktober 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.