Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 27-12-2019

Hartritme trekt zich weinig aan van vette vis

De vetzuren in vis hebben nauwelijks invloed op het hartritme. Niet bij gezonde mensen, en niet bij mensen met milde hartritmestoornissen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van de Wageningse voedingswetenschapper ir Anouk Geelen.

Vette vis is goed voor het hart. Dat komt, dachten onderzoekers, omdat ze het hartritme reguleren.

Om die theorie te testen gaf Geelen eerst een forse hoeveelheid visvetzuren in capsules aan gezonde proefpersonen en keek daarna of hun hart efficienter ging slaan. Er was geen effect. Toen ze de proef herhaalde bij een groep mensen met lichte hartritmestoornissen, ontdekte ze dat de visvetzuren het aantal ritmestoornissen niet verminderde. Wel lieten ze het hart een beetje minder snel slaan.

Toch durft Geelen niet te zeggen dat visvetzuren 'dus' niet werken. 'Er lopen nog een paar grote onderzoeken', zegt ze. 'Pas als die zijn afgerond kun je daar iets over zeggen.'

Dat haar eigen vier jaar onderzoek zo weinig gewicht in de schaal legt, ervaart de promovenda niet als frustrerend. 'Zo gaat dat nu eenmaal in de wetenschap', zegt ze. 'Elk onderzoek is maar een stukje, en pas als je een heleboel stukjes bij elkaar legt, kun je wat zien. Bovendien is het nog maar de vraag of we straks, als de grote studies zijn afgerond, dat totaalbeeld wel hebben.'

Weekblad voor Wageningen UR, 2 september 2004.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.