Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 18-7-2020

De dubbele hartversterkende werking van walnoten

Walnoten zijn nog beter voor hart en bloedvaten dan we al dachten. Wetenschappers wisten al dat de meervoudig onverzadigde vetzuren in walnoten het 'slechte cholesterol' LDL en het 'goede cholesterol' juist verhogen, maar volgens een studie van universiteit van Loma Linda is dat maar het halve verhaal. De onderzoekers gaven drie handjes walnoten aan proefpersonen, en zagen vervolgens hoe het slechte cholesterol in hun bloed niet oxideerde (zeg maar: niet roestte).

Dat is bijzonder, want als je hebt gegeten gebeurt dat normaliter wel met je LDL. Geoxideerd LDL beschadigt de bloedvaten, en werkt zo hart- en vaatziekten in de hand. De onderzoekers denken dat de vitamine E-variant gamma-tocoferol in walnoten het beschermende effect veroorzaakt.

Als je meer noten wilt gaan eten om je hart te beschermen, houd er dan wel rekening mee dat noten caloriebommetjes zijn. Een handje walnoten is al snel goed voor zo'n 200 kilocalorieen.

Sport & Fitness, juli 2014.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.