Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 21-12-2020

Hardlopen | Heeft trainen op heuvels zin?

Een beetje hardloper traint deze dagen op een heuvel. Een heuvel op rennen levert de beenspieren een extra sterke prikkel, is de veronderstelling. Zijn die dingen er niet bij jou in de buurt? Helemaal niet erg, ontdekten sportwetenschappers van de New South Dakota State University.

De onderzoekers lieten een groep getrainde lopers zes weken lang intervaltraining doen terwijl ze een helling van tien procent naar boven renden, en een andere groep intervaltrainen op een vlak parcours. Zo konden de onderzoekers achterhalen welke trainingsmethode het beste werkte.

Tot hun verbazing ontdekten ze dat beide trainingstypen de fitheid verbeterden, maar dat de vlakke intervaltraining ervoor zorgde dat de lopers langer met een maximale intensiteit konden blijven rennen. Waarschijnlijk hebben lopers die zich voorbereiden op een wedstrijd dus meer aan intervaltraining op de vlakke grond.

Ormea Gezondheidsbulletin, april 2013.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.