Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 11-3-2020

Hans Dagevos | Steeds ongezonder

Gezond eten is een trend waar steeds meer Nederlanders níet aan meedoen. Hoe komt dat toch? Als de Wageningse consumptiesocioloog dr. Hans Dagevos, verbonden aan Landbouweconomisch Instituut (LEI), het niet weet, dan weet niemand het.

Is het echt zo slecht gesteld met het Nederlandse voedingspatroon?
'Als je even alleen kijkt naar de cijfers over overgewicht, ja. We eten te veel. Het is niet het enige probleem op voedingsgebied, maar op dit moment wel het belangrijkste. En het wordt nog steeds erger.

Het LEI werkt op dit moment samen met het Rathenau-Instituut aan een essaybundel waarin wetenschappers hun ideeen over overgewicht op papier zetten. Daar zitten sombere bijdragen bij, kan ik je wel verklappen. In achterkamertjes hoor je tegenwoordig zelfs verzuchten dat we deze en de komende generaties maar moeten afschrijven. Dat er niks meer aan te doen is.'

Is de verwarrende berichtgeving over gezonde voeding een factor?
'Ehm... Mensen raken niet zo snel in verwarring. Wat je wel krijgt is dat consumenten door een stortvloed aan elkaar tegensprekende berichten selectief worden. Ze pikken op wat ze uitkomt en ze negeren de onwelkome boodschap.

Als nu bekend wordt dat chocolade goed is voor hart- en bloedvaten, [Link] dan zullen er ongetwijfeld consumenten zijn die dat aangrijpen als excuus om gewoon chocoladerepen te blijven eten, en om informatie over de hoeveelheid calorieen in chocolade te negeren. Het is dus wel belangrijk dat informatie eenduidig en volledig is.'

De berichtgeving over voeding is dus niet zo belangrijk.
'Als je wat over gezonde voeding weet, en je ziet zo'n berichtje in de trant van Chocolade Toch Goed Voor U, dan valt het je misschien op. Anders niet.

Kijk, het probleem van overgewicht neemt de meest serieuze vormen aan in de lagere sociaal-economische groepen. Het begint zich te verspreiden naar boven, maar onderaan de maatschappelijke ladder is de situatie het meest kritiek. In dat segment heeft zo’n berichtje over chocolade geen invloed. Het heeft geen impact, want daar is niet bekend wat 'verzadigde vetten' of 'flavonolen' zijn.

De boodschap van het Voedingscentrum komt daar ook niet. Dat is niet verwonderlijk als je weet hoeveel het Voedingscentrum heeft te besteden en hoeveel de industrie uitgeeft aan advertenties. Het staat niet tot elkaar in verhouding.'

Weekblad voor Wageningen UR, 2 maart 2006.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.