Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 22-7-2020

Glutenvrij in de bulk

Dieetgoeroe en Sport & Fitness-schrijver Ralf Moorman zegt al jaren dat een dieet met veel gluten de aanwas van vetlagen in de hand werkt. En hij krijgt bijval uit onverwachte hoek. Onderzoekers van de Universidade Federal de Minas Gerais in Brazilie hebben ontdekt dat muizen minder snel dik worden als je ze vetmest met voer zonder gluten.

Als dieren of mensen te dik worden, gaat hun vetweefsel rotten. Dat komt omdat vetcellen doodgaan als ze meer vetten moeten opslaan dan ze aankunnen.

Als immuuncellen de dode vetcellen opruimen, dan geven die ontstekingseiwitten af aan de bloedbaan. Die eiwitten stimuleren vetweefsel om snel nieuwe vetcellen aan te maken en remmen de opname van voedingsstoffen door de spiercellen.

Een voeding zonder gluten remt dat proces af. Hoe dat precies zit, dat weten de onderzoekers niet.

'Een dieet zonder gluten vermindert de kans dat je dik wordt als je meer eet dan je verbrandt', concluderen de Brazilianen. 'We moeten maar eens gaan onderzoeken of we met een glutenvrij dieet kunnen voorkomen dat mensen te dik worden.'

Als de Brazilianen gelijk hebben, dan is een glutenvrij dieet misschien ook interessant voor bodybuilders die met een hoge calorische inname meer spiermassa willen opbouwen.

Sport & Fitness, augustus 2013.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.