Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 11-10-2019

Glucosamine versus de voetbalknie

Voetbalfanaten die elke dag 2 uur trainen trekken een zware wissel op hun gewrichten, maar ze kunnen de gewrichten in hun heupen en knieen beschermen als ze elke dag anderhalve gram glucosamine slikken.

Dat concluderen Japanse onderzoekers uit een experiment met 21 voetballers, dat drie maanden duurde. In die periode zagen de onderzoekers in de urine van de proefpersonen een verhoogde concentratie van CTX-II, een verbinding die vrijkomt als het lichaam kraakbeen afbreekt.

Slikten de voetballers elke dag een paar gram glucosamine, dan verminderde de concentratie van die stof. De onderzoekers keken ook naar een andere verbinding, CPII. Deze komt vrij als het lichaam kraakbeen opbouwt. Het glucosaminesupplement deed bijna niets met de concentratie van die stof.

De Japanners houden het er daarom op dat glucosamine de afbraak van kraakbeen in sporters afremt, maar de opbouwprocessen niet stimuleert. Het netto-effect voor sporters is echter positief.

Sport & Fitness, mei 2011.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.