Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 3-8-2018

Maaltijd met veel zuiveleiwitten remt hongerhormoon

Na een maaltijd met veel zuiveleiwitten duurt het langer voordat je weer honger krijgt, ontdekte een Wageningse promovenda. Als je er genoeg van binnenkrijgt, dan remmen de eiwitten de aanmaak van ghreline, een hormoon dat honger veroorzaakt.

Nee, 'de' oplossing voor de epidemie van overgewicht heeft drs. Wendy Blom niet gevonden. 'Er zijn verschrikkelijk veel hormonen die de eetlust stimuleren of juist afremmen', zegt Blom. 'Je hebt cholecystokinine, GLP-1, PYY en nog veel meer andere hormonen. En al die hormonen samen bepalen het eetgedrag. Het hormoon waarnaar ik heb gekeken heet ghreline.'

Ghreline is in 1999 door Japanse onderzoekers ontdekt. De maag maakt ghreline aan als hij leeg is. Een hoge ghrelinespiegel maakt dat we trek krijgen in eten. 'Hoeveel we eten tijdens een maaltijd heeft niets met ghreline te maken', zegt Blom. 'Maar ghreline bepaalt wel wanneer we willen gaan eten.'

In haar promotieonderzoek, dat deel uitmaakte van een TNO-project naar biomerkers voor honger, ontdekte Blom dat maaltijden waarbij proefpersonen een flinke hoeveelheid zuiveleiwitten innamen de aanmaak van het hongerhormoon onderdrukten. Ook bleek dat het na een eiwitrijke maaltijd langer duurt voordat proefpersonen weer honger kregen. 'Het effect treedt niet bij alle soorten eiwit op', zegt Blom, die haar proeven deed met een preparaat dat alle eiwitten uit melk bevatte. 'Eiwitten uit vlees onderdrukken het hongerhormoon nauwelijks.'

Het precieze mechanisme van het effect heeft Blom niet kunnen achterhalen. Wel vond ze een verband met de verhoogde afgifte van het hormoon glucagon na eiwitrijke maaltijden. Naarmate de aanmaak van glucagon hoger was, duurde het langer totdat de ghrelinespiegel weer steeg.

Blom leidt niet uit haar onderzoek af dat afslankers het eiwitaandeel van hun maaltijden moeten opschroeven, ook al ligt die conclusie nog zo voor de hand. 'Het is misschien niet gezond om veel eiwitten te eten. Een volgende stap is het achterhalen van de componenten van zuiveleiwitten die het effect veroorzaken. De voedingsindustrie kan die dan toepassen in eetlustremmende functional foods.'

Drs. Wendy Blom promoveert op 7 december aan Wageningen Universiteit bij prof. Gertjan Schaafsma, hoogleraar Voeding en levensmiddelen, en prof, Frans Kok, hoogleraar Voeding en gezondheid.

Weekblad voor Wageningen UR, 1 december 2005.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.