Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 16-4-2020

Gezondheidsclaims hondenvoer en kattenvoer gaan veel te ver

Fabrikanten van katten- en hondenvoer verkopen soms producten die strikt genomen alleen dierenartsen zouden mogen voorschrijven. De gezondheidsclaims waarmee de makers adverteren zijn zo verstrekkend dat de producten vallen onder de noemer van 'diervoeder met medicinale werking'. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Animal Sciences Group van Wageningen UR in een verkennende studie voor de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

De onderzoekers hebben zich beperkt tot voer voor honden en katten, maar vrezen dat de bevindingen gelden voor alle soorten voer voor gezelschapsdieren. In hun rapport Gezondheidsclaims Diervoeding noemen de onderzoekers tientallen voorbeelden van verrijkt voer en supplementen voor dieren die niet door de beugel kunnen.

Is uw jonge Wodan een nerveus zenuwlijertje met 'een slechte ontlasting en angstig of onrustig gedrag'? Prins Petfoods, geven de onderzoekers als voorbeeld, adviseert SpecialCare 'voor een gezonde start'. Met 'pure zalmolie voor een optimaal leervermogen, FOS voor een gezonde darmflora en wit mosterdzaad voor uitstekende weerstand'.

Helemaal bont maken de fabrikanten van de 'biologische geneesmiddelen' het, aldus het rapport. Voor honden die hun baasje zijn verloren maakt Petvital bijvoorbeeld Nr. 6: een mengsel van extracten van lariks, mosterd en kamperfoelie 'om over het verdriet heen te komen'.

Zulke claims zijn niet toegestaan voor voedingsmiddelen en supplementen voor humaan gebruik, aldus de onderzoekers.

Europese producenten voor menselijke producten mogen sinds januari 2007 alleen beweren dat hun producten de gezondheid ondersteunen, en niet zeggen dat die aandoeningen voorkomen of genezen. De regelgeving voor diervoer is minder duidelijk. Hoewel die de vrije verkoop van 'diervoeder met medicinale werking' verbiedt, staan de regels wel de vrije verkoop van 'dieetvoer' toe, voor dieren met een afwijkende behoefte aan voedingsstoffen. Dat zorgt voor een maas in de wet, waardoor autoriteiten als de VWA met lege handen staan.

De onderzoekers vinden dat de regelgeving zou moeten veranderen.

Resource, 12 april 2007.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.