Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 24-11-2018

Meer gezonde vetzuren in biologische melk

In het voorjaar en de zomer zijn de vetten in biologische melk gezonder dan in reguliere melk. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit en het Louis Bolk Instituut. Biolgische melk bevat in die periode tot zeventig procent meer geconjugeerd linolzuur (CLA) en zestig procent meer omega-3-vetzuren.

'Onderzoekers weten al langer dat de vetzuren in biologische melk anders van samenstelling zijn dan de vetzuren van gangbare melk', zegt ir. Jan de Wit van het Louis Bolk Instituut. 'Maar dat is in Nederland nooit systematisch onderzocht. Vandaar dat de biologische melkveehouderijsector aangedrongen heeft op dit onderzoek.'

Het officiele onderzoeksrapport waaraan De Wit heeft meegewerkt verschijnt pas in het voorjaar van 2007. Het is gebaseerd op kwartaalanalyses van telkens zes pakken biomelk en zes pakken reguliere melk. 'De gegevens van het laatste kwartaal zijn nog niet binnen', zegt De Wit. 'Maar wat we nu al hebben gevonden is ook al interessant.'

De melk van biologische koeien is onder meer gezonder doordat de dieren vaker in de wei staan. In het voorjaar staan koeien van gangbare melkveehouders vaak nog op stal, maar lopen veel biologische koeien al in de wei. Ook in de zomer zijn biologische koeien meer buiten. 'Bovendien groeit in biologische weiden meer klaver', zegt De Wit.

Biologische boeren gebruiken geen kunstmest maar zaaien klaver in om meer stikstof in de grond te krijgen. Koeien krijgen, doordat ze meer klaver eten, meer CLA in de melk, een vetzuur dat mogelijk het immuunsysteem stimuleert en de kans op kanker verkleint.

Als de koeien op stal staan wordt het verschil tussen de beide soorten melk kleiner, blijkt uit het onderzoek. Dan bevat biologische melk nog maar twintig procent meer CLA dan gangbare melk. Door het voeren van kuilgras, snijmais en krachtvoer maken koeien melk met minder CLA. Jong gemaaid kuilgras zorgt daarentegen voor meer CLA.

Voor de omega-3-vetzuren in de melk is het verschil tussen bio- en reguliere melk gedurende het jaar constant.

Resource, 30 november 2006.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.