Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 27-8-2018

Geslachtsverandering maakt het mannenhart gezonder

Mannen die van geslacht veranderen verminderen daardoor waarschijnlijk hun kansen op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek dat dr Erik Giltay uitvoerde tijdens de twee jaar dat hij verbonden was aan Wageningen Universiteit.

De arts had die uitkomst wel verwacht. 'We weten dat vrouwen minder kans op hart- en vaatziekten hebben dan mannen zolang ze nog niet in de overgang zijn. Dat komt onder meer omdat het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol hun cholesterol gezond houdt. Na de overgang, als de aanmaak van estradiol stil is komen te liggen, neemt de kans op hart- en vaatziekten echter snel toe.'

In dertig man-naar-vrouw-transseksuelen zag Giltay gebeuren wat hij had verwacht. Doordat hun aanmaak van testosteron door medicijnen was stilgelegd, en door de toediening van synthetische oestrogenen, nam de concentratie van het "goede cholesterol" HDL toe. Bovendien verminderde de hoeveelheid van het met hart- en vaatziekten geassocieerde aminozuur homocysteine aanzienlijk.

'Dat laatste was opvallend', zegt Giltay. 'We weten dat vrouwen, die na de overgang kunstmatige vrouwelijke hormonen krijgen, een hele lichte afname van het homocysteine hebben. Bij de transseksuelen was die afname echter beduidend veel groter.'

Giltay vermoedt dat de verklaring van het verschil ligt in het verschil tussen de spiermassa van vrouwen en mannen. 'Mannen hebben meer spieren dan vrouwen, en transseksuelen leveren die extra spiermassa tijdens het transformatieproces weer in. Je kunt de hoeveelheid spiermassa aflezen aan de hand van de concentratie creatinine in het bloed. Die spiegel was in onze studie een belangrijke voorspeller van de concentratie homocysteine.'

De geslachtsverandering bracht de transseksuelen overigens niet alleen voordelen voor de gezondheid. De hoeveelheid triglyceriden in hun bloed steeg, net als hun bloeddruk en de omvang van hun vetweefsel.

Giltay publiceerde onlangs twee artikelen samen met Wageningse onderzoekers en zijn leermeester, de endocrinoloog prof. Louis Gooren van de Vrije Universiteit. Hij werkt nu in een psychiatrisch ziekenhuis in Delft.

Weekblad voor Wageningen UR, 15 Mei 2003.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.