Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 10-11-2018

Houdbaarheid van worst verlengen met geranium? Slecht idee...

Extracten van Geranium macrorrhizum houden worstjes niet langer houdbaar. Dat concluderen Wageningse en Litouwse wetenschappers in Meat Science. Het geraniumachtige plantje bevat weliswaar antioxidanten die volgens reageerbuisstudies moleculen kunnen beschermen, maar worsten zijn geen reageerbuizen.

'De voedingsindustrie maakt graag gebruik van verbindingen in rozemarijn', zegt co-auteur dr. Teris van Beek van de leerstoelgroep Organische chemie van Wageningen Universiteit. 'In rozemarijn zit rozemarijnzuur, carnosol en carnosic acid. Dat zijn krachtige antioxidanten. Ze zijn reuk- en smaakloos. Je vindt ze bijvoorbeeld in voorgebakken friet. Onderzoekers zijn op zoek naar andere verbindingen die hetzelfde kunnen, maar tot dusver slagen ze daar niet in.'

De gepubliceerde studie is een spin-off van het promotieproject van de Litouwse promovendus Giedrius Miliauskas in Wageningen. Onder begeleiding van dr. Jozef Linssen van de leerstoelgroep Productontwerp en kwaliteitskunde zijn drie onderzoekers van Kaunas University in Wageningen gepromoveerd op onderzoek naar natuurlijke antioxidanten in kruiden.

'De proefschriften waren prima', zegt Van Beek. 'Maar effectievere antioxidanten dan die in rozemarijn hebben ook de Litouwers niet gevonden.'

Resource, 13 december 2007.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.