Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 14-10-2019

Glutathionbacterie zet deur naar nieuwe generatie superfoods op een kier

Onderzoekers van het WCFS hebben genetisch gemodificeerden bacterien gemaakt die de natuurlijke antioxidant glutathion kunnen aanmaken. De onderzoekers vermoeden dat ze daarmee een nieuwe generatie extra-gezonde voedingsmiddelen kunnen maken.

"Glutathion is een stof die het lichaam beschermt en helpt bij het neutraliseren van schadelijke verbindingen", zegt dr Jeroen Hugenholtz van het Edese onderzoeksinstituut Nizo. "Je kunt dus denken aan gezondheidsproducten die extra glutathion bevatten."

In de tweede plaats, vervolgt de onderzoeker, kun je die beschermende eigenschappen gebruiken om niet de gebruiker, maar stoffen in het product te beschermen.

"Ik speculeer", benadrukt Hugenholtz, "maar ik denk aan eiwitten of smaakstoffen die aan bederf onderhevig zijn. Je zou zo producten kunnen maken die we vanwege het houdbaarheidsprobleem nu nog niet op de markt zien. Je zou ook producten die we nu al kennen langer vers kunnen houden."

Op de korte termijn ziet Hugenholtz die producten nog niet op de markt komen. "Het gaat om gemodificeerde bacterien. De voedingsindustrie mag die nog nog niet toepassen."

De twee nieuwe bacterien die de WCFS-onderzoekers hebben gecreeerd, bezitten door een genetische ingreep twee enzymen aan die ze normaliter niet hebben: glutathionsynthase en glutamylcysteinesynthase. Daardoor maken ze het beschermende glutathion aan. Het gaat om lactococcen die fabrikanten gebruiken voor de productie van zuivel.

De publicatie waarin het WCFS zijn nieuwe micro-organismen voorstelt aan het wetenschappelijke publiek, verschijnt binnenkort.

In oktober verscheen in Applied and Environmental Microbiology een ander artikel van de onderzoeksgroep. Dat toont aan dat de bacterien actiever worden als ze meer glutathion bevatten. De onderzoekers keken naar zestien verschillende bacterien die de industrie gebruikt in productieprocessen.

"Die bacterien zijn niet versleuteld, en kunnen dus geen glutathion aanmaken", zegt Hugenholtz. "Ze nemen de stof uit hun omgeving echter wel op. Dat is interessant, want door ze in een omgeving te brengen met meer of minder glutathion kunnen we hun activiteit dus sturen."

Op dat principe heeft het WCFS inmiddels patent aangevraagd.

Het WCFS is een samenwerkingsverband tussen onderzoeksinstituten en researchafdelingen van bedrijven. Het is bedoeld om gezamenlijk innovatief onderzoek te doen waarbij de industrie als geheel is gebaat.

Weekblad voor Wageningen UR, 27 november 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.