Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 17-6-2019

Genetisch gemodificeerde planten 'fantasieloos'

De genplanten die bedrijven tot nu toe hebben gemaakt zijn een beetje fantasieloos. Dat zei prof. dr. Marcel Dicke van de leerstoelgroep Entomologie van Wageningen Universiteit tijdens de hoorzitting van de commissie Terlouw op afgelopen maandag. [Link]

"Nu laten bedrijven bestrijdingsmiddelen door planten aanmaken", zei Dicke. Daarmee doelde hij voorbeeld op de mais, koolzaad en aardappelen die een gen van een bacterie hadden meegekregen en daardoor het Bt-toxine waren gaan aanmaken. Dicke signaleerde de trend dat bedrijven hun genplanten steeds grotere hoeveelheden toxines laten produceren.

"Alles wat chemische bestrijdingsmiddelen veroorzaken, zoals resistentie en het uitroeien van natuurlijke vijanden, waardoor weer nieuwe plagen ontstaan, dat kun je ook bij deze gewassen verwachten."

Volgens Dicke kun je met genplanten veel interessantere dingen doen. "Als een insect van een plant eet, gaat die vaak ook stoffen aanmaken die de natuurlijke vijanden van het vraatinsect aanlokken. Door genetische ingrepen zou je de afgifte van die stoffen kunnen verhogen."

Weekblad voor Wageningen UR, 11 oktober 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.