Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-9-2019

Genen Lactobacillus plantarum in kaart

"Dit is een overlever", zegt prof. Willem de Vos van WCFS over de bacterie waarvan zijn team binnenkort het genoom publiceert in de Proceedings of the National Academy of Sciences. "De gemiddelde bacterie in deze familie groeit op een stuk of drie suikers. Deze kan leven op twintig suikers. Dat zegt iets over zijn veelzijdigheid."

De bacterie waarvan het genenpakket is vastgelegd komt uit menselijk speeksel, maar eigenlijk vind je hem overal. Lactobacillus plantarum leeft op planten, maar ook in het darmkanaal van de mens. De voedingsindustrie gebruikt Lactobacillus plantarum bij het maken van yoghurt, salami en zuurkool, en voegt hem steeds vaker toe aan voedingsmiddelen die de gezondheid moeten verbeteren.

Onderzoekers van het Wageningse onderzoeksinstituut Plant Research International hebben voor het centrum voor voedingsonderzoek WCFS een jaar gewerkt aan de opheldering van het DNA van de bacterie. "Een middelgrote bacterie", typeert De Vos, die als hoogleraar is verbonden aan de leerstoelgroep Microbiologie van Wageningen Universiteit en wetenschappelijk directeur is van WCFS.

"Zijn genoom is ongeveer 3,3 miljoen baseparen groot. Er zijn grotere bacteriegenomen in kaart gebracht. Dat we hiermee een publicatie in Proceedings hebben kunnen krijgen komt waarschijnlijk vooral omdat onze beschrijving uitputtend was. We hebben de uitkomsten ook nog eens laten analyseren door bio-informatici. We weten dus wat de genen doen." /p>

Deze analyse was het werk van prof. Roland Siezen en zijn onderzoekers. Siezen is verbonden aan WCFS, projectpartner Nizo food research en de universiteit van Nijmegen.

"We vonden een gebied in het DNA waar bijna alle genen zitten die van Lactobacillus plantarum zo'n veelzijdig organisme maken. Daar zitten de genen waardoor de bacterie van zo veel verschillende soorten suikers energie kan maken. Je vindt er ook de genen voor de aanmaak van de eiwitten die de bacterie uitscheidt."

Met die eiwitten communiceert de bacterie met zijn omgeving. Het zijn waarschijnlijk dezelfde eiwitten waardoor de bacterie in de menselijke darm een positief effect op zijn gastheer uitoefent.

Het project moet de voedingsindustrie inzicht geven in het DNA van een van zijn belangrijkste werkpaarden en alle melkzuurbacterien waarvoor Lactobacillus plantarum modelstaat, zegt De Vos. "Nu we het genoom kennen, kunnen we gerichter zoeken naar de functie van deze genen."

Die studies lopen al, zegt Siezen, die benadrukt dat het niet om genetische modificatie gaat. "We werken voor de voedingsindustrie en daar lijkt de tijd nog niet rijp voor genetisch knip- en plakwerk. We gebruiken onze kennis om nieuwe interessante varianten te selecteren uit de variatie die je in de natuur vindt."

Weekblad voor Wageningen UR, 13 februari 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.