Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 10-8-2019

Gen voor kiemrust kan niet meer ontsnappen

Honderdzestig kruisingen tussen twee verschillende ondersoorten van de zandraket of Arabidopsis maakte ing. Leonie Bentsink. Door hun erfelijke eigenschappen in kaart te brengen, en die kennis te bewerken met statistische programma's wist ze vrij precies te achterhalen waar het gen voor kiemrust zich bevindt.

"Eerst hadden we een gebied op het oog waar zo'n zeshonderd verschillende genen liggen", zegt de Wageningse promovenda. "Maar toen we klaar waren was dat ingekrompen tot een gebied waar in totaal 22 verschillende genen liggen."

"Welk gen het is weet ik niet. Maar daar kom ik nog wel achter. Na m'n promotie kan ik post-doc aan dit project verder werken. Het enige wat ik erover weet is dat het een uniek gen moet zijn."

Uiteindelijk wil Bentsink het gen kloneren, zodat biotechnologen het bijvoorbeeld kunnen inbouwen in andere gewassen.

Kiemrust is de eigenschap dat zaad van een plant niet meteen na vorming kan ontkiemen. "Zo kan de plant voorkomen dat hij ontkiemt in de nazomer in plaats van de na de winter", zegt Bentsink. "Dat is cruciaal voor de overleving."

Kiemrust wordt bepaald door meerdere genen. "Als we het gen hebben gevonden, hebben we waarschijnlijk nog steeds niet 'de' sleutel in handen die de kiemrust honderd procent bepaalt. Maar we hebben dan wel een hele belangrijke factor blootgelegd."

Leonie Bentsink promoveert op 25 september aan Wageningen Universiteit bij prof. Maarten Koorneef, persoonlijk hoogleraar bij de leerstoelgroep Erfelijkheidsleer.

Weekblad voor Wageningen UR, 19 september 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.