Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 25-8-2019

De gemodificeerde aardappel van Avebe mag de grond in

De gemodificeerde aardappels die het zetmeelconcern Avebe samen met Wageningse onderzoekers heeft gemaakt, mogen gewoon de grond in. Dat heeft de Raad van State besloten.

Op de valreep van 2002 besloot het ministerie van VROM dat Avebe zijn nieuwe genetisch gemodificeerde aardappellijnen mocht gaan uittesten op negen kleine proefvelden in Flevoland, Groningen en Drenthe. De nieuwe aardappels hadden geen merkergenen meer die mogelijk ziektekiemen resistent konden maken tegen antibiotica.

150 biologische boeren en tuinders, Greenpeace en platform Biologica zijn in januari van dit jaar bij de Raad van State tegen de beslissing van VROM in beroep gegaan. Zij waren bang dat de nieuwe genen van de aardappels op de een of andere manier in hun producten terecht zouden komen, en dat ze die vervolgens door de 'genetische verontreiniging' niet meer zouden kunnen verkopen.

De aardappels maken amylopectine aan en moeten dienen als grondstof voor de textiel- en papierindustrie. De veldproeven zijn bedoeld om teelttechnische aspecten als zetmeeleigenschappen, ziekteresistentie en groeiopbrengst te onderzoeken.

De Raad van State heeft nog een andere zaak in behandeling die met de gemodificeerde aardappels van Avebe te maken heeft. Het concern wil dat VROM een schadevergoeding van 7 miljoen euro betaalt, omdat het ministerie om politieke redenen teeltproeven zou hebben geblokkeerd.

Weekblad voor Wageningen UR, 9 januari 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.