Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 24-9-2018

Gastvrouw geeft avondeten jeu

Een slimme psychologische combinatie van biologische voeding, communicatie en ambiance kan ouderen hun eetlust teruggeven. 'Als we erin slagen die combinatie te ontwikkelen kunnen we niet alleen de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren en hen weer plezier in eten geven, maar ook de kosten van de ouderenzorg terugdringen', vertelt Marchel Gorselink van Wageningen UR Food & Biobased Research (FBR).

In zorgcentra is bijna dertig procent van de 65-plussers ondervoed. 'Soms is dat een tekort van specifieke nutrienten als vitamine A en D, maar vaak heb je het over een tekort aan kilocalorieen', vertelt Gorselink, marktthemaleider Doelgroepspecifieke voeding bij FBR.

'Ouderen genieten door een reeks factoren minder van een maaltijd dan toen ze jong waren. Ze kauwen minder goed, maken minder speeksel aan en de zintuigen in hun mond en neus functioneren door de veroudering slechter. Daarnaast spelen sociaalpsychologische factoren een rol. Ouderen zijn vaak eenzaam omdat ze geliefden en vrienden hebben verloren. Dat heeft zijn weerslag op het genieten van voedsel.'

In het onlangs afgeronde proefproject 'Een mooie maaltijd in de zorg' deden Gorselink en zijn medewerkers een experiment in twee instellingen van Brabant-Zorg. In een instelling in Veghel voor ouderen met een lichamelijke beperking vervingen de onderzoekers ongeveer zestig procent van de voeding van de ouderen door biologische producten.

'Dat ging gepaard met ingrepen in de entourage', zegt Gorselink. 'We plaatsten in de eetkamer een boerenkar met biologische producten en uitleg daarover, en zorgden dat er biologische producten in het winkeltje lagen. In de eetzaal vertelde de gastvrouw voor de maaltijd iets over het gerecht met biologische ingredienten dat straks op tafel zou verschijnen.'

'Kennis over voedsel, de entourage waarin mensen eten en verwachtingen over voedsel beinvloeden we hoe lekker we maaltijden vinden', vervolgt Gorselink. 'Als we daarin slagen verhogen we de kwaliteit van leven van onze ouderen en kunnen we misschien ook het gebruik van medicijnen tegen bijvoorbeeld hoofdpijn, constipatie en huidproblemen terugdringen.'

Als de zorgvraag van ouderen vermindert, dalen ook de kosten die zorgcentra maken. In hoeverre de onderzoekers daarin zijn geslaagd kan Gorselink nog niet zeggen. Daarvoor is het nog te vroeg. Mogelijk krijgt het project volgend jaar een vervolg, waarin onderzoekers RIVM, TNO en Wageningen Universiteit zullen samenwerken.

Kennis On Line, oktober 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.