Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 15-5-2019

Garnaal vruchtbaarder als ze stoned is

Om vrouwelijke garnalen in gevangenschap eitjes te laten produceren en om mannelijke garnalen vruchtbaar te houden, breken kwekers een van hun oogsteeltjes af. Jorge Alfaro Montoya van de leerstoelgroep Visteelt en visserij van Wageningen Universiteit vond een alternatief: injecties met serotonine, de stof die de effecten van XTC veroorzaakt, of met anabole steroiden.

Hoewel steeds meer bedrijven proberen om garnalen in gevangenschap te kweken, zijn de dieren eigenlijk niet geschikt om in vijvers te leven. Eenmaal gevangen verliezen garnalen binnen enkele maanden het vermogen om geslachtscellen aan te maken. Het afknappen van een oogsteeltje helpt. De oogstelen van krabben, garnalen en kreeften maken een hormoon aan, dat de sexuele rijping belemmert. Nadeel van die brute procedure is dat de halfblinde garnaal binnen twee tot drie maanden sterft als gevolg van de hormonale ontregeling.

Montoya ontdekte een alternatief. Als hij intacte vrouwelijke garnalen injecteerde met serotonine, dan rijpten er meer eicellen. Helaas stimuleerde het afknappen van een oogsteeltje de rijping van de eicellen meer dan de injecties. Wel waren de eicellen van een uitstekende kwaliteit.

Daarnaast onderzocht Montoya de zaadcellen van mannelijke garnalen. Gevangen mannelijke garnalen worden meestal binnen een maand steriel, omdat het hele hormonale stelsel van de dieren aftakelt. Waarschijnlijk komt dat door ziektekiemen, maar vooral door de stress die de gevangenschap met zich meebrengt. Ook dan helpt het amputeren van het oogsteeltje - maar, ontdekte Montoya, injecties van de anabole steroide methyltestosteron werken net zo goed.

Binnenkort keert Montoya terug naar Costa Rica. Daar wil hij als universitair onderzoeker verder gaan met zijn onderzoek. Hij gaat zich vooral bezighouden met het perfectioneren van zijn manier om vrouwelijke garnalen meer eicellen te laten produceren.

Montoya promoveert op 18 april bij prof. dr. Bram Huisman, hoogleraar in de Visteelt en visserij.

Weekblad voor Wageningen UR, 12 april 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.