Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 5-5-2020

Galzouthydrolase probiotica schaadt darm niet

Het zag er even slecht uit voor de consumenten en de makers van producten met goedaardige bacterien. Een enzym dat bijna alle probiotica aanmaken leek riskant te zijn voor de darmen. Vals alarm, ontdekte een Wageningse promovenda.

Wetenschappers die op zoek zijn naar nieuwe goedaardige bacterien of probiotica kijken in interessante organismen steevast of die het enzym galzouthydrolase kunnen aanmaken.

'We snappen niet precies waarom, maar het lijkt erop dat bacterien dat enzym nodig hebben om in de spijsverteringsorganen te overleven', zegt dr. Jolanda Lambert. 'Het enzym knipt van galzouten het aminozuur af.'

In het lichaam maakt de lever galzouten van cholesterol. Via de gal komen galzouten in de dunne darm terecht. Als enzymen het aminozuur van galzouten afknippen, slaat het galzout makkelijker neer. Omdat het lichaam neergeslagen galzouten niet meer kan opnemen verlaten die via de ontlasting het lichaam. Gebeurt dat niet, dan neemt het lichaam het galzout voor een belangrijk deel weer op.

'Zo raken we cholesterol kwijt', zegt Lambert. 'Probiotica kunnen dus helpen om de cholesterolspiegel gezond te houden. Maar een keerzijde van dat proces is dat galzouten waar het aminozuur vanaf is de darmwand kunnen beschadigen. We waren daarom bang dat probiotica misschien darmkanker in de hand zouden werken.'

Om een idee te krijgen van de impact van probiotica op de darmwand gaf Lambert ratten gedurende een week vla met de bacterie Lactobacillus plantarum WCFS1. 'Dat is een organisme dat model kan staan voor de probiotica die op de markt zijn', zegt de promovenda. 'We vonden we geen significant effect.'

Lambert voerde haar onderzoek uit op het Edese onderzoeksinstituut NIZO. Het werd betaald door Top Institute Food and Nutrition.

Resource, 24 april 2008.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.