Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 15-9-2019

G-alfa en G-beta, de zwakke plekken van Phytophtora

Een Wageningse promovenda heeft ontdekt hoe een toekomstige generatie bestrijdingsmiddelen voor de veroorzaker van de aardappelziekte, Phytophtora, zou kunnen werken. Middelen die de aanmaak van de eiwitten G-alfa- en G-beta verminderen, raken de ziekteverwekker op een gevoelige punt.

Dr Maita Latijnhouwers heeft geen proeven gedaan met mogelijke bestrijdingsmiddelen. In plaats daarvan schakelde ze de genen uit die cellen G-eiwitten laten aanmaken. Zo ontdekte ze dat Phytophtora zonder G-alfa moeilijker aardappels kan binnendringen en Phytophtora zonder G-beta zich niet meer aseksueel kan voortplanten.

Phytophtora waarbij geen van beide eiwitten werkten, konden helemaal geen planten meer infecteren.

G-eiwitten geven signalen door in de cel als moleculen hebben gekoppeld met receptoren in de celwand. Die receptoren zijn misschien een interessant doelwit voor bestrijdingsmiddelen.

Wageningen UR kreeg onlangs zeven miljoen euro voor onderzoek naar bestrijdingsmiddelen voor Phytophtora.

Maita Latijnhouwers promoveerde op 29 april aan Wageningen Universiteit bij prof. Pierre de Wit, hoogleraar in de fytopathologie.

Weekblad voor Wageningen UR, 8 mei 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.