Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 27-7-2020

Fructose verhoogt cortisolspiegel

Als je dit prachtblad leest, dan weet je natuurlijk dat een dieet dat bol staat van de fructose - in de vorm van suiker en glucosefructosestroop in frisdrank, suikerhoudende junkfood en mierzoete sapjes - gegarandeerd zorgt voor een hoog vetpercentage. Maar je weet misschien nog niet dat een overmatige inname van fructose ook je cortisolspiegel omhoog jaagt. Biochemici van de universiteit van Belgrado in Servie ontdekten het effect toen ze proeven deden met ratten.

De onderzoekers vervingen het drinkwater van hun proefdieren door een fructose-oplossing, en zagen dat daardoor binnen enkele maanden de concentratie cortisol in de bloedbaan en de cellen steeg.

In theorie betekent een hoge cortisolspiegel meer spierafbraak en dikkere vetlagen. In hun studie, die is verschenen in de Journal of Nutritional Biochemistry, hebben de Serviers niet gekeken of dat bij hun proefdieren ook echt gebeurde.

Sport & Fitness, augustus 2013.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.