Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 15-8-2019

Fout methionine-gen vergroot kans op hartaanval

Bij 1 op 10 mensen zit een foutje in het gen MTHFR waardoor de aanmaak van het aminozuur homocysteine in het bloed oploopt. Mensen met dat foute gen hebben zestien procent meer kans op hart- en vaatziekten, ontdekten Wageningse onderzoekers. Maar er is waarschijnlijk iets aan te doen.

Het foute gen heet officieel MTHFR C677TT. Heb je dat gen, dan heeft je lichaam meer moeite om homocysteine om te zetten in methionine, een essentieel aminozuur. Die omzetting is belangrijk, want teveel homocysteine is waarschijnlijk riskant. Onderzoekers weten nog niet precies wat de stof doet met de bloedvaten, maar wel dat mensen met hoge concentraties in hun bloed meer kans hebben op een hartaanval.

De relatie tussen homocysteine, MTHFR C677TT en de kans op hart- en vaatziekten is wereldwijd al tientallen keren onderzocht. Harde conclusies waren hieruit echter niet te trekken. Daarvoor waren de studies te klein. De Wageningers veegden al die studies bij elkaar en hadden toen de beschikking over de gegevens van bijna 25.000 mensen. Toen waren harde conclusies ineens wel mogelijk. Voor het eerst kwam vast te staan dat mensen met het gen zestien procent meer kans hadden om hart- en vaatziekten te krijgen.

Tenminste, in Europa. Aan de overkant van de oceaan werden mensen met MTHFR C677TT merkwaardig genoeg niet veel vaker ziek. "Waarschijnlijk komt dat omdat je alleen last hebt van het gen als je weinig foliumzuur binnenkrijgt", zegt dr Petra Verhoef, verbonden aan zowel de sectie Humane voeding en epidemiologie van Wageningen Universiteit en het Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS). "In Amerika is de inname van foliumzuur hoger", zegt Verhoef.

De reden staat elke ochtend bij de modale Amerikaan op zijn ontbijttafel. Het zijn de cornflakes, de chocopops, de rice crispies en hoe ze ook allemaal mogen heten. Amerikaanse levensmiddelenfabrikanten voegen al sinds de vroege jaren negentig op grote schaal vitamines als B6 en foliumzuur aan hun cereals toe. En het zijn precies die vitamines die MTHFR C677TT neutraliseren. Ze bevorderen de omzetting van het gevaarlijke homocysteine in neutrale stoffen.

"Artsen hoeven hun patienten niet te screenen op de aanwezigheid van het gen om te bepalen of ze verhoogd kans hebben op hart- en vaatziekten", schrijven de onderzoekers in hun onderzoeksverslag. "Als ze tenminste voldoende foliumzuur binnenkrijgen." Foliumzuur zit van nature in bladgroenten als spinazie, fruit, aardappels en volkorenproducten.

Het onderzoek, dat deze week is verschenen in de Journal of the American Medical Association, is betaald door WCFS [Link] en NWO [Link].

Weekblad voor Wageningen UR, 24 oktober 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.