Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 8-11-2018

Lekke darm door FOS

Je vindt ze in extra gezonde sapjes, brood en toetjes: synthetische voedingsvezels, op het etiket omschreven als fructo-oligosachariden of FOS. Enkele jaren geleden toonden Wageningse onderzoekers aan dat die vezels misschien helemaal niet zo gezond zijn. Promovendus drs. Wendy Rodenburg van de afdeling Humane voeding van Wageningen Universiteit heeft achterhaald waarom.

'De claim van veel producten met synthetische fructo-oligosachariden is dat ze de weerstand verhogen', zegt Rodenburg. 'Dat zou komen omdat de suikerketentjes niet verteerd worden door de dunne darm, maar in de dikke darm terechtkomen. Daar vormen ze een voedingsbodem voor goedaardige bacterien die kwaadaardige bacterien als salmonella kunnen wegconcurreren, en voorkomen dat mensen ziek worden als ze salmonella binnenkrijgen.'

Een aannemelijke theorie, maar Wageningse onderzoekers vragen zich al enkele jaren af of hij klopt. In 2005 toonde een voorganger van Rodenburg al aan dat salmonella juist makkelijker via de darmen van ratten het lichaam binnendringt als de dieren een dieet met synthetische voedingsvezels krijgen.

'Een verklaring daarvoor was dat de suikerketentjes allemaal op dezelfde plek in de dikke darm worden gefermenteerd. Omdat bacterien de ketens omzetten in vetzuren, verzuurt de darm op die plek. Een lichte verzuring is op zich niet ongezond, maar een overmaat aan vetzuren verzwakt de darmwand en geeft salmonella meer kans om de darmbarriere te doorbreken.'

Rodenburg bekeek daarom welke genen in de darmcellen van ratten actief worden als de proefdieren vezelketens eten. 'Genen die betrokken zijn bij de omzetting van voedingsstoffen in energie worden actiever. Waarschijnlijk zorgt de verzuring in de darm ervoor dat de darmcellen meer energie nodig hebben om zichzelf in stand te houden. Dat maakt ze kwetsbaarder.'

Bij blootstelling aan salmonella, maar niet aan de suikerketens, werden de afweergenen actiever, zoals het gen voor interleukine 1-beta. Dat wijst erop dat het immuunsysteem van de rat de ziekteverwekker ontdekt, en de infectie probeert te bestrijden. Kregen de ratten ook nog suikerketens door hun voer, dan werden de afweergenen nog actiever.

'De suikerketens verergeren de infectie dus', aldus Rodenburg.

In studies naar de effecten van onverteerbare suikerketentjes is vaker naar afweergenen gekeken. Als onderzoekers die actiever zagen worden, werd dat gezien als bewijs van de gezondheidsbevorderende werking van suikerketens. 'Maar dat kan dus een onjuiste interpretatie zijn', zegt Rodenburg. 'Ik hoop dan ook dat mijn promotieonderzoek een aanzet geeft tot de ontwikkeling van betere biomerkers, waarmee we beter kunnen meten welke invloed voedingsproducten hebben op de darmgezondheid.'

Rodenburg voerde haar onderzoek uit bij RIKILT en Nizo/ Het werd gefinancierd door het Top Institute Food and Nutrition (TIFN)

Wendy Rodenburg promoveert op 5 februari bij prof. Martijn Katan, voorheen persoonlijk hoogleraar aan Wageningen Universiteit, nu hoogleraar Voedingsleer aan de VU.

Resource, 31 januari 2008.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.