Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 16-9-2019

Foliumzuur beschermt optimaal in grote hoeveelheden

Ook bij ouderen verlaagt foliumzuur de concentratie van het aminozuur homocysteine in het bloed. Dat is misschien gunstig voor het hart en de bloedvatenvaten. Dit blijkt uit onderzoek van het Wageningse voedingsonderzoeksinstituut WCF, dat is gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition.

De verlaging van de homocysteinespiegel is echter maximaal bij een hoge dosering van vierhonderd microgram per dag, de hoeveelheid die artsen adviseren aan vrouwen die zwanger willen worden. Die dosering is met geen mogelijkheid uit via normale voeding binnen te halen.

Onderzoekers hebben hoge concentraties homocysteine in het bloed in verband gebracht met hart- en vaatziekten en sommige vormen van dementie. "Het is nog steeds niet helemaal zeker of je de kans op die ziekten kunt verlagen als je extra foliumzuur slikt, zegt onderzoeksleider dr Petra Verhoef, verbonden aan zowel WCFS als de afdeling Humane voeding en epidemiologie van Wageningen Universiteit.

"Er loopt op dit moment een onderzoek waarin we achthonderd mensen foliumzuur of een placebo geven en kijken hoe snel hun slagaders vernauwen. Dat is een maat voor de kans op hart- en vaatziekten. Als dat onderzoek is afgerond weten we meer."

Valt de studie positief uit, dan is het toevoegen van foliumzuur aan voedingsmiddelen een stapje dichterbij gekomen. Is dat niet het geval, dan zijn er nog andere opties. Het team van Verhoef publiceerde in de Journal of Nutrition een ander onderzoek naar het homocysteine-verlagend effect van betaine of trimethylglycine, een andere stof in de voeding.

Zes gram betaine per dag bleek de aanmaak van homocysteine ongeveer evenveel af te remmen als foliumzuur. Dat is vier keer meer dan we binnenkrijgen via onze voeding.

Weekblad voor Wageningen UR, 15 mei 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.