Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 9-8-2019

Nieuwe microscopische methode kwantificeert licht

Als je de wetenschapsbijlagen van de kranten leest, ken je ze. De microscopische opnames van structuren in levende cellen, die ontstaan als onderzoekers lichtgevende moleculen aan eiwitten vastplakken. "Dat soort foto's kun je vergelijken met opnames van mensenmassa's in een voetbalstadion", zegt ir Mark Hink. "Met de techniek die ik heb onderzocht kun je inzoomen op een specifieke supporter."

De techniek waaraan Hink refereert is Fluorescentie Correlatie Spectroscopie of FCS. "Wat je daarmee doet is een tijdlang inzoomen op een heel klein stukje van de cel, en kijken of je zich daar exemplaren van lichtgevende eiwitten bevinden. De informatie die je zo verkrijgt bewerk je daarna met statistische rekenprogramma's en het eindresultaat is een curve. Die curve zegt, als we nog even in de metafoor van het voetbalssatdium blijven, iets over een eigenschap van je individuele voetbalsupporter."

Hink gebruikte FCS bijvoorbeeld om te achterhalen hoeveel lichtgevende eiwitten er konden koppelen aan een ander molecuul. "De eiwitten waren lichtgevend gemaakt. Door in te zoomen op de plek waar het molecuul zich ongeveer moest bevinden en de lichtsterkte te meten konden we achterhalen hoeveel eiwitten tegelijkertijd een verbinding met het molecuul konden aangaan." Met de klassieke foto's van lichtgevende celdelen kan dat niet. Die zijn te grof.

Daarnaast verstoren de lichtgevende stoffen processen in de cel, aldus Hink. "Je hebt hoge concentraties nodig om iets te zien. Meestal voegen onderzoekers eerst nieuw genetisch materiaal in de cel, waardoor die de oplichtende kleurstoffen gaat aanmaken. Maar bij hoge concentraties van die kleurstoffen zouden allerlei processen in de cel wel eens anders kunnen verlopen."

Bij FCS is dat niet het geval. De benodigde concentraties lichtgevend eiwitten zijn honderd tot duizend keer lager.

Mark Hink promoveert op 18 september aan Wageningen Universiteit bij prof. Ton Bisseling, hoogleraar moleculaire biologie, en prof. Ton Visser, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Weekblad voor Wageningen UR, 12 september 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.