Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 20-5-2019

Flow cytometer onderscheidt levende van dode bacteriën

Bij de productie van yoghurt en kaas gebruiken zuivelfabrikanten 'starters'. Starters zijn vloeistoffen met bacteriën, die voor fermentatie zorgen. De leerstoelgroep Levensmiddelenhygiene en -microbiologie van Wageningen Universiteit heeft een manier ontwikkeld waarmee fabrikanten de kwaliteit van starters kunnen bepalen.

Onderzoekers kleuren de bacteriën eerst met twee verschillende fluorescente kleurstoffen: levende cellen worden groen, dode cellen geel. Daarna gaan de behandelde bacteriën door een flow cytometer. Dat is een apparaat dat elke cel met een laserstraal belicht en de reflectie registreert. "De cytometer berekent hoeveel actieve en dode bacteriën de starters nog bevatten", aldus ir. Christine Bunthof.

Ook in het onderzoek naar gezondheidsbevorderende bacteriën in bijvoorbeeld toetjes of voedingssupplementen kan de methode nuttig zijn. Onderzoekers kunnen ermee achterhalen hoeveel bacteriën uiteindelijk levend in de darmen terechtkomen.

Weekblad voor Wageningen UR, 10 mei 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.