Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 18-7-2018

Fallen Art

Fallen Art
Fallen Art

Als het jouw kind, vader of broer is die sneuvelt, dan denk je er misschien anders over. Maar voor de mannen met macht, die beslissen over het wel of niet voeren van oorlog, zijn de dood en verminking van oorlog een prijs die we voor een goede zaak moeten betalen. Daarover gaat Fallen Art. [Wikipedia]

Fallen Art is een bekroonde animatiefilm van zes minuten uit de koker van de Poolse illustrator en animator Tomasz Baginski [Wikipedia] uit 2004. De korte film vertelt over het kunstproject van Generaal A, die soldaten van een grote hoogte op een betonnen vloer te pletter laat vallen, en de ontzielde lichamen vervolgens fotografeert. Van die foto's laat hij een kunstfilm maken.

Onder de indruk van Fallen Art? (Kan bijna niet anders...) Dan ben je misschien ook gecharmeerd van Rain, de eerste animatie van Baginski. Hij dateert uit 1998, en gaat over de klimaatverandering. [YouTube] De kwaliteit van deze versie is beroerd.

Na Rain maakte Baginski The Cathedral, [Wikipedia] een korte fantasy-animatiefilm die, net als Fallen Art later, meerdere keren werd bekroond. [YouTube] The Cathedral gaat over een pelgrim die een kathedraal bezoekt, en die nooit meer zal verlaten.Phantasmagorium, 31-5-2012.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.