Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 22-2-2021

Eten tegen allergie

Voedingsmiddelen die allergie bestrijden. Als het onderzoek van prof. Harry Wichers in Wageningen slaagt, dan komen ze er. [Link] Wil je nu al gaan experimenteren met immunomodulerende voeding? Wichers gunt je een inkijkje in zijn laboratorium en een voorschot op de toekomst. Garantie op succes: geen.


1 |
Vette vis en visoliecapsules

'Visvetzuren zouden kunnen werken tegen allergie, maar erg overtuigend zijn de studies nog niet', zegt Wichers. Een uitzondering is een onderzoek van de Technische Universiteit van München onder 600 volwassenen.

Hoe meer visvetzuren die in hun cellen hadden, hoe minder vaak reageerde hun immuunsysteem op onschuldige eiwitten. Mensen met veel visvetzuren in hun cellen hadden vijftig procent minder kans op hooikoorts dan mensen met weinig visvetzuren.

'Uit immunologisch onderzoek weten we dat je hoge doses visvetzuren nodig hebt om een beetje effect te zien', zegt Wichers. 'Je moet dan echt denken aan vier gram visvetzuren per dag. Dat zijn 8 haringen. Zoveel vetzuren kun je alleen binnenkrijgen via supplementen. Ik ben daarom niet zo kapot van visvetzuren.'

2 |
Havermout en paddenstoelen

'Interessanter dan visvetzuren zijn suikerketens die je vindt in champignons, oesterzwammen en shiitakes', vertelt Wichers.

'Bèta-glucanen, heten ze. In reageerbuizen prikkelen ze het immuunsysteem om met meer energie te jagen op indringers. Ze stimuleren het deel van het immuunsysteem dat we de 'natuurlijke afweer' noemen. Dat is niet zo raar. Paddenstoelen zijn schimmels, en alle schimmels, ook de pathogene, hebben bèta-glucanen in hun cellen. Je lichaam houdt schimmels liever buiten de deur. In havermout zitten trouwens ook bèta-glucanen. Of die ook zo'n effect op het immuunsysteem hebben is nooit onderzocht, maar het zou me niet verbazen.'

Wetenschappers kunnen je nog niet met zekerheid vertellen of je allergie beter de baas blijft als je vaak paddenstoelen eet. Maar proberen kan altijd.

3 |
Exotische paddenstoelen

Op internet kun je de extracten al kopen, en met een beetje zoeken slaag je ook wel in Nederlandse supplementen- of natuurvoedingswinkels.

In extracten van exotische eetbare paddenstoelen als Flammulina velutipes en Ganoderma lucidum zitten eiwitten die een immuunsysteem dat al allergisch reageert bijna normaliseert. Fungal Immunomodulating Proteins of FIPs heten ze, en Harry Wichers heeft er hoge verwachtingen van.

'In proeven kun je allergische muizen, die doodgaan als ze het ei-eiwit ovalbumine binnenkrijgen, eieren voeren als je ze ook FIPs geeft', zegt hij. 'In theorie zouden FIP's mensen met een allergie een normaal leven kunnen geven. Een probleem is dat we nog niet precies weten hoe we goedkoop grote hoeveelheden FIPs kunnen produceren.'

4 |
Probiotica

'Of gezonde bacteriën helpen tegen allergie kun je nu nog niet zeggen', vertelt Wichers. 'Er zijn nogal wat probiotica op de markt. Sommige zouden kunnen werken, van andere weten we dat ze niks doen.'

In proeven op mensen hebben onderzoekers bescheiden succesjes geboekt met LGG en Bifidobacterium lactis Bb12. In hooikoortspatiënten lijkt de 'Yakult-bacterie' Lactobacillus casei Shirota allergische immuunsystemen een beetje te kalmeren. Daar staan dan een heleboel onderzoeken tegenover waarin gezonde bacteriën geen effect hebben.


Ormea Gezondheidsbulletin, augustus 2011.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.