Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 7-9-2019

Schaafsma: We eten steeds slimmer, met steeds minder gevoel

De meest efficiente manier om de Westerse mens gezonder te maken is zijn inname van calorieen verminderen. Dat zei prof. Gert Jan Schaafsma in zijn inaugurele rede op 13 maart. Een kleine inperking kan op termijn al een belangrijk effect hebben. Iemand die elke dag een kopje koffie met suiker, melk en een koekje aan calorieen meer binnenkrijgt dan hij verbrandt, wordt jaarlijks twee kilo zwaarder.

Schaafsma's rede ging over de richting die het onderzoek naar functional foods is ingeslagen. De TNO-man, die de bijzondere leerstoel Voeding en levensmiddelen in Wageningen bekleedt, denkt dat vooral producten die de energie-inname verminderen de collectieve gezondheid zullen verbeteren.

Daarom moeten onderzoekers meer kennis krijgen over de manier waarop gevoelens van honger en verzadiging ontstaan, zegt Schaafsma. Die kennis kan fabrikanten helpen levensmiddelen te ontwerpen die gebruikers een verzadigd gevoel geven, maar weinig calorieen bevatten. Die kennis ontbreekt, maar Wageningen UR, TNO en Utrecht werken samen in projecten die in de leemte moeten voorzien.

Schaafsma zegt dat de markt voor functional foods nog steeds groeit met 25 tot 40 procent per jaar. Het belangrijkste segment is dat van de 55-plussers, die merken dat de jaren gaan tellen maar zich daar niet bij willen neerleggen. Steeds meer producten in de supermarkt helpen hen daarbij, zoals melk met extra vitamine D en K voor de botten, visoliecapsules voor hart en bloedvaten, en margarines met fytosterolen die het cholesterolgehalte verlagen.

Lang niet alle functional foods zijn effectief, aldus Schaafsma. Fabrikanten prijzen bijvoorbeeld al jaren producten met ginkgo en lecithine aan als brain boosters, zonder dat daarvoor overtuigende bewijzen zijn. Brussel werkt aan wetten die daaraan een einde moeten maken.

Schaafsma denkt dat ontwerpers van levensmiddelen in de toekomst veel zullen hebben aan genomicsonderzoek [Link] zoals dat van de Wageningers prof. Michael Muller en dr. Sander Kersten. Uit dat onderzoek zullen uiteindelijk methoden komen waarmee onderzoekers snel kunnen bepalen welke stoffen in de voeding gezond zijn en welke niet.

In weerwil van de vorderingen en de perspectieven van het onderzoeksgebied is de aandacht voor de emotionele kant van eten teleurstellend, vindt de hoogleraar. Juist de Westerse jachtige eetcultuur maakt dat mensen zich overeten. "Wetenschappelijke kringen besteden weinig aandacht aan het belang voor onze spijsvertering, ons welzijn en onze gezondheid van sensorische sensaties in de neus, op de tong en in de mondholte, bewerkstelligd door een kostelijke maaltijd, genoten in stimulerend gezelschap in rust bij een goed glas wijn."

Weekblad voor Wageningen UR, 20 maart 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.