Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 19-7-2019

Enzymenmix verhoogt productie olijfolie met tien procent

Een cocktail van enzymen, die de Deense enzymfabrikant Novozymes op de markt brengt, verhoogt de hoeveelheid olie die fabrikaten uit olijven kunnen persen met maximaal tien procent. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van de Wageningse onderzoeker Esther Vierhuis.

Olijfoliefabrikanten kunnen de enzymenmix Olivex toevoegen aan gemalen olijven. De enzymen zouden dan moeten helpen om de celwanden van de oliehoudende vruchten op te lossen, zodat de cellen makkelijker hun olie loslaten. Bij andere oliehoudende vruchten, zoals avocado, leiden enzymen tot enkele tientallen procenten meer opbrengst. Wat dat betreft valt de olijfmix dus tegen.

Vierhuis ontdekte ook dat dat de enzymenmix niet bij elke oogst werkt. Oorzaak is waarschijnlijk de aanwezigheid van polyfenolen met een antioxidantwerking in de olijven. Fenolen remmen enzymen in hun werk. Omdat de concentraties fenolen per oogst varieren, zullen fabrikanten voor elke partij olijven moeten testen of het gebruik van de preparaten zinvol is.

Esther Vierhuis promoveert op 3 april aan Wageningen Universiteit bij prof. Fons Voragen, hoogleraar in de levensmiddelenchemie.

Weekblad voor Wageningen UR, 28 februari 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.