Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 24-9-2019

Enzym uit diepzee maakt dure suikerketens

Het is technisch prima mogelijk om met een enzym uit het diepzeeorganisme Pyrococcus furiosus prijzige suikerketens voor de levensmiddelenindustrie te maken, ontdekte een Wageningse aio. Het proces is alleen te duur.

De levensmiddelenindustrie gebruikt suikerketens om structuur aan levensmiddelen te geven. Ir Marie Bruins onderzocht of ze die suikerketens kon maken door losse suikers aan elkaar te plakken door een enzym uit een eencellig organisme uit de diepzee, Pyrococcus furiosus. Het enzym werkt in theorie ook bij temperaturen van rond de honderd graden en heeft daarom een hogere opbrengst dan andere enzymen.

Een doorslaand succes was het onderzoek van Bruins echter niet. De combinatie van hoge temperaturen en de aanwezigheid van suiker bleken het enzym toch te beschadigen, onder meer doordat suikers en het enzym met elkaar reageerden. Voordat de industrie het proces kan gebruiken, denkt Bruins, zullen technologen het dus nog moeten optimaliseren.

Een manier om dat te doen is het scheiden van de ontstane suikerketens en de overgebleven suikers. Bruin onderzocht een tweetal scheidingsmethoden, maar die waren allebei erg duur.

Marieke Bruins promoveerde op 18 juni aan Wageningen Universiteit bij prof. Remko Boom, hoogleraar Levensmiddelenproceskunde.

Weekblad voor Wageningen UR, 19 juni 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.