Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 23-9-2019

Emulsies maken met een membraan

Een Wageningse promovenda heeft een rekenmethode ontwikkeld die aangeeft hoe snel emulsies ontstaan als hiervoor een membraan wordt gebruikt. Hoewel fabrikanten nog geen membranen gebruiken om emulsies te maken, heeft een aantal levensmiddelen- en chemiebedrijven al interesse getoond voor het proefschrift van dr Anneke Gijsbertsen-Abrahamse.

Emulsies bestaan uit vloeistoffen die niet met elkaar mengen. De ene vloeistof zweeft in de vorm van talloze kleine druppeltjes in de andere vloeistof. Mayonaise en margarine zijn voorbeelden van emulsies. Fabrikanten maken ze meestal door de componenten met een hoge snelheid te mixen.

Eind jaren tachtig ontdekten Japanse technologen een ander proces. De Japanners persten de ene vloeistof door een membraan in de andere vloeistof. Zo ontstonden de gewenste druppeltjes aan de uiteinden van de poriƫn van het membraan.

Gijsbertsen onderzocht het Japanse proces, en keek daarbij onder meer naar de snelheid waarmee de druppeltjes uit het membraan in de vloeistof kwamen. Ze ontdekte het verband tussen de druk, waarmee de fabrikant de vloeistof door het membraan perst, en de snelheid waarmee de druppeltjes in de andere vloeistof komen.

In hoeverre de membraantechniek zal aanslaan durft Gijsbertsen niet te zeggen. "Membranen zijn duur", zegt ze. "Maar het proces kost minder energie, en voor ingredienten die niet goed bestand zijn tegen het mixen is het een uitkomst."

Anneke Gijsbertsen-Abrahamse promoveerde op 4 juni aan Wageningen Universiteit bij prof. Remko Boom, hoogleraar levensmiddelenproceskunde.

Weekblad voor Wageningen UR, 12 juni 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.