Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-8-2020

Veroorzaakt eiwit diabetes?

Krachtsporters zijn de afgelopen maanden geschrokken van alarmerende berichten over eiwitten. Volgens onderzoekers uit Utrecht zou je sneller diabetes-2 krijgen als je meer eiwitten eet. De Volkskrant ging zelfs zo ver om te schrijven dat het Dokter Frankdieet diabetes zou veroorzaken. De krant heeft dat bericht ingetrokken en publiekelijk zijn excuses aan dr. Frank van Berkem aangeboden. Maar niet alleen de Volkskrant ging in de fout.

Het persbericht dat de Universiteit van Utrecht over het promotieonderzoek van dr. Ivonne Sluijs verspreidde was eerlijk gezegd ook nogal overdreven. 'Eiwitrijk dieet verhoogt kans diabetes', heette het.

Sluijs deed een epidemiologisch onderzoek, waarin ze in een grote groep doorsnee-Nederlanders keek naar hun inname van eiwit en hun kans op diabetes. Volgens haar ruwe gegevens hadden mensen die wat meer eiwitten aten inderdaad twee keer meer kans op diabetes dan mensen met wat minder eiwitten in hun dieet. Maar toen Sluijs de invloed van standaardfactoren als overgewicht, roken en de consumptie van groenten wegzuiverde uit haar gegevens, was het verband verdwenen.

Eigenlijk ontdekte Sluijs dus dat er juist geen verband is tussen het eten van eiwitten en diabetes.

Sport & Fitness, december 2009.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.