Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 26-8-2020

Oppassen met eitjes van eigen kippen

Sommige bodybuilders eten dagelijks een half dozijn of meer hele eieren, inclusief de dooier. Zeker als die eieren afkomstig zijn van hobbyboeren, dan is dat waarschijnlijk niet gezond. Dat kun je afleiden uit onderzoek van RIVM, dat aantoonde dat er in Friese hobbyeitjes ongezond veel dioxines zitten. RIVM vreest dat ook in eieren van hobbykippen in andere streken teveel dioxines aanwezig zijn.

Vroeger dachten wetenschappers dat dooiers gevaarlijk waren omdat ze relatief veel cholesterol bevatten. Die angst voor cholesterol is achterhaald, maar dat neemt niet weg dat je nog steeds beter niet teveel eierdooiers kunt eten.

Hoe het precies kan weten onderzoekers niet, maar kippen nemen makkelijk dioxines op uit hun omgeving, en zetten dat af in hun dooiers. In het witte deel van eieren zitten geen dioxines.

Dioxines kunnen bij mannen de aanmaak van zaadcellen en testosteron verlagen, en verhogen bovendien op de langere termijn misschien de kans op chronische ziekten zoals kanker.

Professionele kippenhouders hebben in Nederland al een paar jaar geleden maatregelen getroffen, zoals het vervangen van de grond waarop hun kippen lopen, waardoor hun eieren geen dioxines meer bevatten.

Sport & Fitness, maart 2014.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.