Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 15-9-2018

Eigen kracht

Ketchup met minder zout, biologische Maggi, likeurijsjes. Zomaar een paar voedingsinnovaties waarover vakbladen de afgelopen maanden hebben geschreven. Dat we ze 'innovaties' noemen, geeft aan hoe bedroevend het met de creativiteit in de voedingsindustrie is gesteld. Tien jaar geleden waren de bedrijven ook al in staat om ze in de markt te zetten. Als het om innovatie gaat, ligt de lat in deze sector kennelijk errug laag.

Dat heeft alles te maken met het verval van de wetenschap, waarvan bedrijven - en met hen de rest van onze samenleving - nog steeds hopen dat die fungeert als de motor van innovatie. Dat breed gedragen idee is een illusie, vertrouwde een voedingshoogleraar ondergetekende onlangs toe.

'Ons onderzoek is verarmd. Of we doen fundamenteel onderzoek binnen een groot ambitieus programma, waarvoor de bureaucraten en de managers warmlopen maar waarover je later nooit meer iets hoort. Of we onderzoeken voor een kapitaalkrachtig bedrijf hoe gezond zijn product is, zodat hij dat kan gebruiken in zijn marketing. Voor het echte interessante onderzoek is geen plaats meer.'

Toch komt er binnenkort weer een echte innovatie op de markt. De vleesvervanger Beeter heeft een vezelachtige structuur die doet denken aan vlees, maar die is gemaakt van goedkope en voedzame soja-eiwitten. De technologie waarmee Beeter is geproduceerd is niet nieuw, maar bestaat al tientallen jaren. Het gebruik daarvan voor vleesachtige vezels was een kwestie van experimenteren met wat er al was.

In oude en verlopen patenten en wetenschappelijke publicaties liggen genoeg technologie en ideeen om de voedingsindustrie een eeuw vooruit te helpen. Gewoon eten en toch niet dik worden? Haal een deel van het aminozuur cysteine uit je eiwitten en je bent halverwege. Of verhoog juist de hoeveelheid leucine. De inname van visvetzuren verhogen zonder dat we de zeeen moeten leegvissen? Bied de visvetzuren aan in een phospholipide vorm in plaats van een triglyceride, en je hebt nog maar een fractie van je visvetzuren nodig.

Duizenden praktische ideeen liggen voor het oprapen in bibliotheken, beschikbaar voor iedereen met een beetje hersens en speurzin. Het wordt tijd dat bedrijven zich realiseren dat ze de universiteiten niet nodig hebben om te vernieuwen. Ze kunnen het net zo goed, en misschien wel beter, op eigen kracht.

Voedingsmiddelen Industrie, september 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.