Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 22-12-2019

Een nieuwe aardappel voor Noord-Korea

Als alles meezit is het over vijf jaar in het communistische Noord-Korea afgelopen met de hongersnoden. Op de akkers staat dan een genetisch gemodificeerde aardappel die resistent is tegen de ziekte Phytophthora infestans. Op het onderzoeksinstituut Plant Research International, een onderdeel van Wageningen UR, werken Koreaanse onderzoekers aan die nieuwe aardappel.

In de jaren negentig stierven in Noord-Korea misschien wel twee miljoen mensen door hongersnoden. Hulporganisaties investeren daarom miljoenen in de Noord-Koreaanse landbouw. Meewerken aan de ontwikkeling van een gentech-aardappel, zoals Noord-Korea had gevraagd, zagen deze organisaties echter niet zitten, vertelt onderzoeksleider dr Maarten Jongsma.

"De landbouw van Noord-Korea was nog niet ver genoeg ontwikkeld voor zo’n geavanceerde technologie, vonden de organisaties", zegt hij. Daarom klopten de Koreanen aan bij Plant Research International (PRI). Noord-Korea betaalt de ontwikkeling van de aardappel zelf, PRI zorgt voor faciliteiten en training.

De genpieper heeft een stel nieuwe genen gekregen die de aanmaak van natuurlijke afweerstoffen tegen de aardappelziekte verhogen, vertelt Jongsma. "Het gaat om genconstructen die al zijn gepatenteerd", zegt hij. "Maar die patenten gelden niet voor de Noord-Koreaanse markt. Zolang de nieuwe aardappels binnen de grenzen van Korea blijven, mogen de Koreanen ermee doen wat ze willen."

Dat de Koreanen de aardappel onder controle zullen houden, daarvan is Jongsma overtuigd. "Aardappels vermeerderen zich niet via het zaad, dus de kans dat de nieuwe genen 'weglekken' is praktisch nul. Bovendien controleert de overheid de hele agroketen."

Twee Noord-Koreaanse ingenieurs hebben dit jaar de beschermende genconstructen ingebouwd in Koreaanse aardappelvarieteiten. Deze maand gaan ze weer terug. Na veldproeven en veiligheidstests zal het nog vijf jaar duren voordat de genpieper de grond in gaat. Of de nieuwe aardappel ook echt zal helpen?

Jongsma: "De oogst moet natuurlijk niet wegregenen. Je moet ook bedenken dat geen enkele gentechnologische ingreep voldoende is om een kwakkelende landbouw gezond te maken. Daarvoor is nog altijd een totaalpakket van maatregelen en technieken nodig."

De samenwerking met Noord-Korea verliep goed, al moesten de Wageningers zich over enkele drempels heen zetten. Zo moesten ze tijdens een werkbezoek naar Noord Koreaans gebruik een brief ondertekenen waarin de Wageningers zeiden boundless reverence te hebben voor Kim Jong Il, de grote leider van Korea. Met die zinsnede ging Jongsma niet akkoord. Na langdurige onderhandelingen veranderden de Koreaanse partners boundless reverence in deepest respect.

Jongsma is te spreken over de Koreaanse onderzoekers die vanaf januari op zijn lab hebben rondgelopen. "Zonder dat ze in Korea de beschikking hadden over internet of email, kenden ze de recente wetenschappelijke literatuur goed", zegt hij. "Ze zeggen dat ze hier veel geleerd hebben, maar ze hebben het vooral zelf gedaan."

Meer over de samenwerking tussen Wageningen en Noord-Korea lees je [hier].

Weekblad voor Wageningen UR, 25 augustus 2004.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.