Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 26-7-2020

Een bodybuilder van 91

Op een dag wierp Charles Eugster een blik op zijn lichaam in de spiegel. Wat hij zag beviel hem niet.

'Ik zag een oude man', vertelt Eugster in de Britse krant The Guardian. 'Ik was te dik, ik liep krom en op de plaats waar vroeger spieren zaten, hing mijn vlees als een natte handdoek aan mijn botten. Ik was een wrak.'

De aanblik van zijn lichamelijke aftakeling schokte hem. Het deed Eugster, anders vol energie en levenslust, beseffen dat hij sterfelijk was. 'Bovendien ben ik ijdel', zegt hij. 'Ik miste mijn lichaam van vroeger. Als ik op het strand liep, keken mensen me na.'

Eugster zat niet bij de pakken neer. Hij wilde zijn oude lichaam terug en besloot dat hij met gewichten ging trainen. Hij schreef zich in bij een gym.

Tot zover is het verhaal van Charles Eugster misschien niet bijzonder. Er zijn heel veel mannen en vrouwen die op een goede dag het licht zien en gaan krachttrainen om hun lichaam weer jong en sterk te maken. Maar die zijn niet 85 - want zo oud was Eugster toen hij besloot om te gaan krachttrainen.

Eugster is inmiddels 91, maar dat geef je hem niet. Het trainen met gewichten heeft zijn lichaam veranderd. 'Mijn schouders zijn breder en mijn bovenlichaam heeft een v-vorm', zegt hij. 'Als ik mijn armspieren span, zie ik nu een beaderde biceps in plaats van week vlees. En ik hoor dat ik er jong uitzie.'

Wetenschappers weten nog weinig over de effecten van krachttraining op ouderen. Maar ze weten wel dat zestigers, zeventigers en zelfs tachtigers gespierder, sterker en slanker worden door lichaamsbeweging en goede voeding.

Een jaar geleden publiceerden epidemiologen van Harvard bijvoorbeeld een studie waarin ze tweeduizend mannen van in de zeventig een kwart eeuw volgden. Een deel van de mannen leefde ronduit ongezond. Ze rookten, ze waren lichamelijk nauwelijks actief en ze waren te dik. Van die groep mannen bereikte slechts 4 procent de 90.

Een ander deel van de mannen was juist erg gezond. Ze rookten niet, hadden een gezond gewicht en ze waren lichamelijk veel in beweging. Van hen bereikten 54 procent de 90.

Tot op hoge leeftijd heeft een gezonde leefstijl dus zin, weten we dankzij wetenschappelijke studies als die van Harvard. En ook als je al de leeftijd van de sterken hebt bereikt, kun je nog ouder worden als je gezond eet, genoeg beweegt en levensgevaarlijke gewoonten als roken afzweert. Mannen als Eugster zijn daarvan het levende bewijs.

Waar de meeste tachtigers jaarlijks minder gezond worden, werd hij door zijn gewichttraining juist vitaler. 'Ik hoef niet zo nodig jong te zijn', zegt hij. 'Wat ik wel zijn is gezond. We worden allemaal gehersenspoeld dat na de 65 ons leven voorbij is. Vanaf dan is het snel afgelopen met ons. We moeten stoppen met werken en accepteren dat we aftakelen, en ons voorbereiden op de dood.'

Als Eugster had geloofd wat bijna iedereen gelooft, dan was hij nu er waarschijnlijk niet meer. Maar in plaats daarvan is hij kerngezond. Hij is in staat om 57 dips, 61 chin-ups, 50 push-ups en 48 crunches te maken - allemaal in 45 seconden. De meeste jonge mannen van 20 doen het hem niet na.

BerrydeMey.nl, 10 mei 2011.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.