Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 30-9-2019

Patent op melken van alg Dunaliella salina

Een Wageningse promovendus heeft een bioreactor ontworpen die algen opkweekt en er tegelijkertijd waardevolle stoffen uithaalt. "De reactor haalt de pro-vitamine betacaroteen uit Dunaliella salina", zegt Mohammed Amin Hejazi uit Iran. "Maar die alg en betacaroteen zijn niet zo belangrijk als de methoden die we hebben gebruikt. We hebben er patent op gekregen."

Hejazi noemt zijn methode 'het melken van algen'. Dat gebeurt in een bioreactor die uit twee compartimenten bestaat. In het ene deel voorziet de reactor algen van zuurstof, licht en voedingsstoffen, zodat de algen kunnen groeien. In het andere deel ontdoet de reactor met oplosmiddelen de algen van hun waardevolle stoffen, waarna de algen weer worden teruggesluisd naar het eerste deel van de reactor.

Na zijn promotie gaat Hejazi in een postdocproject verder werken aan de gepatenteerde technologie. Hij gaat daarbij kijken naar onverzadigde visvetzuren, grondstoffen voor medicijnen en astaxanthine, de aan betacaroteen verwante kleurstof die zalmkwekers aan hun vissen geven om hun vlees roze te kleuren.

Weekblad voor Wageningen UR, 25 september 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.