Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 19-8-2018

Duistere verfilmingen Batman en Red Riding Hood

'2011 wordt een filmjaar dat we nooit zullen vergeten', belooft Hollywoodverslaggever Roger Friedman op zijn website showbizz411.com. '2011 wordt het jaar dat bioscoopbezoekers zullen huiveren van een seksueel-gefrustreerde Batman en Roodkapje als een manipulatieve bitch.'

'Het filmmedium wordt volwassener en de plots genuanceerder', schrijft de omstreden Friedman op zijn site. 'Filmliefhebbers zijn uitgekeken op de traditionele helden. Ze betalen geen kaartje meer voor Batmanfilm met een eendimensionaal karakter in de hoofdrol. Niet voor niets heeft de door Russell Crowe neergezette Robin Hood duistere trekjes die zijn voorgangers niet hadden.'

Filmcritici vinden dat Robin Hood eigenlijk nog duisterder had moeten worden. Dat de Robin Hood die nu in de bioscoop draait dat niet is geworden is te wijten aan Russell Crowe, die zich niet konden vinden in het originele script van Sam Raimi. In de film die Ridley Scott eigenlijk voor ogen stond was de heldenrol weggelegd voor Mel Gibson, die de rol van Prince John had zullen spelen, en niet voor de door Crowe vertolkte Robin Hood.

In het originele script is Prince John een voorstander van een sterke overheid die de zwakken beschermt. Hij wil die financieren door de invoering van een progressief belastingstelsel, waar met name de adel sterk tegen is gekant. Bovendien probeert John een scheiding tussen kerk en staat door te voeren, zodat er een einde kan komen aan het religieus geinspireerde bloedvergieten in het Midden-Oosten.

Als de fundamentalist Richard Leeuwenhart tijdelijk van het toneel verdwijnt, ziet John zijn kans schoon om zijn vooruitstrevende ideeen in praktijk te brengen. Hij heeft echter buiten de rechts-extremist Robin van Locksley gerekend, die vanuit de ondoordringbare wouden van Sherwood de ene na de andere zelfmoordboogschutter op hem afstuurt. Als Van Locksley verliefd wordt op Johns zus Maid Marian, bedenkt John een stoutmoedig plan dat aan het extremistisch geweld van Robin Hood een einde kan maken.

De cast van Batman - Deviancy, die voorjaar 2011 in premiere zal gaan, had minder moeite met de duistere trend dan Crowe, verklapt Friedman. Deviancy vertelt het verhaal van de getraumatiseerde miljonair Bruce Wayne, die zich noodgedwongen tot een vigilante ontwikkelt omdat hij alleen in een rubberen pak in staat is tot seks. De frustraties van de Dark Knight, die door nachtelijk Gotham zoekt naar een club waar hij welkom is, culmineren in orgies van geweld. Als de sensatiebeluste TV-netwerken in hun jacht op kijkcijfers daarvan op onheuse wijze verslag gaan doen, ontwikkelt Batman zich tot een publiekslieveling. De enige man die moedig genoeg is om het op te nemen tegen de ontspoorde rubberfetisjist is de Joker, die de wereld met zijn venijnige humor laat inzien dat het de verkeerde helden aanbidt.

Mogelijk nog duisterder dan Deviancy is Loving Red Riding Hood, de spectaculaire verfilming van het sprookje van Grimm door Joel en Ethan Coen. Loving Red Riding Hood vertelt het verhaal van de teruggetrokken en excentrieke Wolf, die verliefd wordt op de op het oog zo lieftallige Red Riding Hood, of, in het Nederlands, Roodkapje. In werkelijkheid is Red echter een manipulatieve en aan aandacht verslaafde vrouw, die mannen om zich heen verzamelt en als pionnen tegen elkaar uitspeelt. Zoals de nobele Jager, en de olijke travestiet die in de kleine plattelandsgemeenschap bekend staat als Grootmoeder. Als ook de temperamentvolle Wolf toetreedt tot de schare bewonderaars van Red Riding Hood, escaleren de gebeurtenissen in een apotheose van waanzin, seks en geweld.

Friedman heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om het verklappen van plotwendingen in films die nog niet in productie zijn. Zijn vorige werkgever, Fox Movies, stuurde hem de laan uit nadat hij materiaal van Wolverine liet uitlekken op internet.

De Saeftinger, 23-5-2010.

De Saeftinger bracht satirisch en overduidelijk onjuist nieuws. Elke overeenkomst tussen organisaties, locaties en personages in de nepnieuwsberichten van De Saeftinger met bestaande organisaties, locaties en personages berust op toeval.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.