Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 29-8-2019

Dubieus logo verdeelt SSR

Een afbeelding van een Duitse adelaar op een poster, uitgevoerd in inktzwart en bloedrood, voorzien van de tekst Alle Menschen werden Brueder in een gotisch lettertype, heeft binnen studentenvereniging SSR tumult veroorzaakt. Nadat leden klaagden over nazistische associaties verwijderde het bestuur de afbeelding.

"Op SSR moeten alle soorten mensen zich thuis kunnen voelen", vertelt SSR-voorzitter Joost Sanders. "We zijn politiek neutraal. Daarom hebben we in het verleden bijvoorbeeld plakkaten van GroenLinks van het prikbord verwijderd. We konden deze poster dus ook niet laten hangen."

De poster is opgehangen door de Bastard Brothers Association, een commissie van bierbrouwende hobbyisten binnen SSR. Volgens bierbrouwer Sytse Ybema wilden de brouwers met de poster het verbroederende aspect van bier benadrukken. "De regel Alle Menschen... komt van Schiller, niet van Hitler", zegt Ybema. "Wij hebben niemand willen kwetsen. We zijn begonnen met het ophalen van handtekeningen om de poster terug te krijgen."

Volgens de brouwers is de AID de katalysator van de posteraffaire, maar het SSR-bestuur ontkent dat.

De brouwers hebben inmiddels ruim zestig handtekeningen verzameld, voldoende om een discussie over de kwestie af te dwingen. Sanders is er niet van onder de indruk.

"De handtekeningen zijn verkregen nadat mensen was gevraagd of Schillers spreuk door de beugel kon", zegt Sanders. "Onze bezwaren hadden echter betrekking op de combinatie van elementen op de poster: de kleuren, de adelaar, het lettertype. Overigens is het bestuur ervan overtuigd dat de bierbrouwers geen fascistische motieven hebben."

Weekblad voor Wageningen UR, 24 augustus 1999.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.