Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 15-4-2020

Drinkende zestigplusser is vaker verkouden

Zestigplussers die af en toe het glas heffen hebben dertig procent meer kans op een verkoudheid of een andere virale infectie aan de luchtwegen dan nietdrinkers. Dat concluderen Wageningse epidemiologen onder leiding van dr. Judith van der Horst-Graat [Link] in de Journal of Nutrition, Health & Aging.

De onderzoekers, verbonden aan de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit, verzamelden de gegevens van 650 gezonde zestigplussers uit de omgeving van Wageningen. Tot hun verbazing was er geen verband tussen roken en lichaamsbeweging enerzijds en virale infecties anderzijds. Dat verband was er wel toen de onderzoekers keken naar het gebruik van alcohol.

De associatie tussen alcohol en virale infecties zit echter anders in elkaar dan de Wageningers hadden verwacht. Ook matig alcoholgebruik bleek de kans op infecties te verhogen. Zelfs bij de ouderen die incidenteel een glas dronken was er sprake van een verhoogde kans op infectie.

Dat zwaar alcoholgebruik het immuunsysteem aantast is bekend, maar wetenschappers waren er altijd stilzwijgend vanuit gegaan dat matig alcoholgebruik juist beschermt tegen virussen.

De Wageningers denken niet dat ouderen op basis van de nieuwe studie hun manier van leven moeten veranderen. Eerst moeten andere onderzoekers de onverwachte uitkomsten van hun onderzoek bevestigen, vinden ze.

Resource, 29 maart 2007.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.