Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 10-2-2019

Dikmakers lekken uit plastics

Hoe meer je huid in contact komt met kunststoffen bankstellen, electronische apparatuur, speelgoed en vloerbedekking, des te groter is de kans dat je te dik bent. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Rochester, die enkele duizenden Amerikaanse mannen onderzochten.

De dikmakende verbindingen waarin de onderzoekers waren geinteresseerd heten phthalaten (nee, geen tikfout). Phthalaten maken plastics zachter. Je komt ze ook tegen in cosmetica, shampoo, zeep, bestrijdingsmiddelen, verf en glijmiddel.

De Amerikanen ontdekten dat de Amerikanen met de dikste buiken meer MEHHP in hun urine hebben. MEHHP is een omzettingsproduct van een veelgebruikte weekmaker. Naarmate de concentratie MEHHP hoger was, hadden spiercellen meer moeite om glucose uit het bloed op te nemen.

De onderzoekers vermoeden dat weekmakers bijdragen aan de groei van het aantal dikke mensen op deze planeet. We zijn deze stoffen steeds meer gaan gebruiken, en dus komen we er ook steeds meer mee in aanraking.

Het onderzoek verscheen in Environmental Health Perspectives.

Sport & Fitness, mei 2008.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.